Nieuws

UPDATE: Tweede ontsteker V1-bom Deventer is eruit; omwonenden mogen om 20.00 uur naar huis

Omwonenden van de V1-bom die naast de snelweg A1 bij Deventer wordt ontmanteld, kunnen om 20.00 uur naar huis. Dat meldt de gemeente Deventer. De ontmanteling van de 'vliegende bom' is nog in volle gang. De eerste ontsteker was rond het middaguur al uit de 'vliegende bom'. Daarna zat het tegen met het verwijderen van de tweede ontsteker, maar inmiddels is ook die eruit.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gooide het met de tweede ontsteking van de V1 over een andere boeg. Op de 'gewone' manier verwijderen van de ontsteking lukte niet, waarna met succes werd overgestapt op een techniek van watersnijden.

Langer doorgaan in plaats van nog een ontruiming

"Het is vervelend dat we bewoners niet op de vooraf gestelde tijd terug naar huis kunnen laten gaan", melden de burgemeesters Ron König en Jos Penninx. "De operationele diensten hebben twee scenario’s tegen elkaar afgewogen: langer doorgaan of volgende week zondag opnieuw het gebied ontruimen. De eerste variant is uiteindelijk minder belastend voor omwonenden, daarom kiezen we daarvoor."
Omwonenden kunnen langer terecht bij de opvanglocatie in Sportcomplex Jachtlust (Jachtlustplein in Twello).

Hardloper uit afgezet gebied gehaald

Ongeveer een uur na de start van de werkzaamheden was er een incidentje toen een hardloper per ongeluk in het afgezette gebied kwam. Het werk werd even stilgelegd en de hardloper is snel, met behulp vanuit de lucht van Defensie, uit het gebied gehaald.
Eerste ontsteker is verwijderd
Eerste ontsteker is verwijderd © Gemeente Deventer
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is rond 8 uur vanochtend begonnen met de demontage. Opgeteld zijn er 400 mensen actief in het gebied, waaronder 200 man politie. Er is een gebied van 1400 meter rondom de bom afgezet. In totaal werden 427 woningen ontruimd.

Verkeer in Deventer loopt vast

De snelweg is de hele dag afgesloten ter hoogte van de berging van de V1. Het verkeer wordt omgeleid en dat geeft in Deventer problemen. Vooral op de Wilhelminabrug loopt het helemaal vast. De politie roept op Deventer te mijden als je er niet hoeft te zijn.
Verkeer in Deventer loopt vast
Verkeer in Deventer loopt vast © News United/ Rens Hulman
De politie, verkeersregelaars en de gemeente proberen het zo goed mogelijk door te laten stromen. Groentijden op verkeerslichten worden aangepast en vlak voor de Wilhelminabrug worden zijstraten afgesloten, zodat verkeer zo soepel mogelijk de stad uit kan.
Verkeerschaos in Deventer door afsluiting A1
Ook heeft de gemeente de verkeerslichten bij de Wilhelminabrug uit laten zetten en zorgen verkeersregelaars ervoor dat verkeer zo min mogelijk af slaat, om de doorstroming te verbeteren.

Wilhelminabrug is 'bottleneck'

De brug over de IJssel krijgt ook nog eens extra verkeer te verwerken doordat de veerpontjes over de IJssel bij Olst en Wijhe vanwege het hoge water niet varen. Daarnaast is het in Deventer nog eens extra druk vanwege de thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles tegen de Graafschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.