Operatie rondom V1 bom bijna afgerond: bewoners mogen weer naar huis

Na een vliegende start vanochtend liep de ontmanteling van de V1-bom pal naast de A1 bij Deventer zondagmiddag toch vertraging op. Bewoners mochten om 20.00 uur terugkeren naar hun huizen, dat is een uur later dan gepland. Op dat tijdstip zal ook de vaarroute over de IJssel weer open gaan. 

De A1 zal om 21.00 uur weer open gaan voor verkeer, het luchtruim volgt om om 21.30 uur. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft rond half acht vanavond de ontstekingsmechanismes vernietigd, hierdoor konden omwonenden een lichte knal horen. 

Vertraging

De tweede ontsteking van de V1 zorgde voor een flinke vertraging in de planning van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Op de 'gewone' manier verwijderen lukte niet, waardoor er met succes werd overgestapt op een techniek met watersnijden.

Tekst gaat verder onder de uitleg over de ontsteking van de V1

De operationele diensten besloten in de middag langer door te gaan zodat volgende week zondag niet nog een keer het hele gebied moet worden ontruimd. "Deze variant is uiteindelijk minder belastend voor omwonenden," meldden burgemeesters Ron König en Jos Penninx. 

Langer terecht bij opvanglocatie

In tussentijd konden bewoners langer terecht bij opvanglocatie in Sportcomplex Jachtlust in Twello. Zij mochten na een lange dag, om 20.00 uur terugkeren naar hun woningen. 

Rijkswaterstaat werkt hard om volgens planning de A1 om negen uur vanavond weer open te stellen, dat was ook de oorspronkelijke planning voor dat de operatie vertraging opliep. De IJssel gaat een uur eerder open voor schepen. 

Persconferentie 

Om 20.30 is er een tweede persconferentie in Apeldoorn waarbij de laatste stand van zaken verteld gaat worden omtrent de hele operatie rondom de ontmanteling van de V1. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
V1 A1 Deventer Nieuws
Deel dit artikel: