Zalkenaren zien 'hun' eeuwenoude populieren tegen de vlakte gaan: "Iedereen gaat ze missen"

Na 120 jaar is het afgelopen voor twee enorme populieren bij Zalk. De bomen, met een stamomtrek van zo'n zes meter, zijn verrot en moeten worden gekapt. Een klein groepje Zalkenaren kijkt toe terwijl de bomen tegen de vlakte gaan: "Iedereen gaat ze missen."

Donkere wolken vormen zich boven het oudste bos van Overijssel, terwijl de hoogwerker in stelling wordt gebracht. De toeschouwers deert het niet; zij willen een laatste glimp opvangen van hun bomen. Weer of geen weer.

Gedicht op boom

Wim Eikelboom, misschien wel de meest prominente liefhebber van de bomen, is er niet bij. Hij schreef een gedicht voor de populieren en spijkerde het op een van de stammen. Het stukje proza eindigt met de oproep om nieuwe exemplaren te planten, 'om het verlies van deze twee kanjers te compenseren'.

Een prima plan, vinden de toeschouwers. "De bomen doen het hier goed vanwege de wisselende waterstanden", legt één van hen uit. En zo zou het zomaar kunnen dat er over enkele decennia weer twee blikvangers staan.

Al gaan de twee reusachtige bomen niet helemaal verloren; van het hout worden bankjes gemaakt voor de basisschool in Zalk. Een toeschouwer ziet ook mogelijkheden voor de 'geneeskrachtige knoppen' in de top van de bomen.

Het afscheidsgedicht voor de Zwarte Populieren:

Een gedichtje voor de zwarte populieren (Foto: RTV Oost)
Een gedichtje voor de zwarte populieren (Foto: RTV Oost)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zalk populieren IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: