nieuws

Protest tegen woningbouw in polder Mastenbroek: "Wees zuinig op wat je hebt"

De gemeente Zwartewaterland heeft groen licht gegeven voor de bouw van zeventien woningen in het buitengebied van Hasselt en Genemuiden in de Driehoek, aan de rand van de polder Mastenbroek. Tot grote verbazing van de inwoners, want een eerder nieuwbouwplan op die plek was afgeketst vanwege de bijzondere natuur- en landschapswaarden.
Met een petitie probeert een groep inwoners van Zwartewaterland de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Marinus Burgmeijer is initiatiefnemer: "Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat hier eigenlijk aan de hand is, dat hier, in dit unieke natuurgebied een woonwijk komt. Jongens, waar zijn we dan mee bezig? Wees zuinig op wat je hebt".
Marinus Burgmeijer (links) voert met buurtbewoners actie tegen bouwen in de Driehoek
Marinus Burgmeijer (links) voert met buurtbewoners actie tegen bouwen in de Driehoek © RTV Oost Jolande Verheij

Erfenis

Het bouwplan langs de Driehoek komt voort uit een erfenis uit het verleden. In 2003 had Zwartewaterland plannen voor een grote nieuwe wijk op die plek, met 600 tot 1200 woningen. De toenmalige wethouder kocht alvast grond aan en maakte afspraken met een projectontwikkelaar.
Dat hele plan verdween in de prullenbak, bouwen op die plek mocht helemaal niet vanwege de grote natuur- en landschapswaarden. De betrokken wethouder moest opstappen. Er kwam een nieuwbouwwijk aan de andere kant van Hasselt, Om de Weede. Maar de grond in de Driehoek was al aangekocht.

"Kan en mag niet"

Bas Dohle woont vlakbij het geplande bouwterrein. Hij was stomverbaasd toen hij van de plannen hoorde: "Dit kan en mag helemaal niet. Het gebied heeft een agrarische functie, de polder heeft de Belvedere-status, het grenst pal aan een Natura-2000 gebied, en ook in het groen-beleidsplan uit 2019 staat dat er niet gebouwd mag worden in de polder".
De argumenten die 17 jaar geleden werden aangevoerd om de bouw van een woonwijk tegen te houden gelden nu nog net zo hard, constateert Dohle: "De geschiedenis herhaalt zich nu, waarom leren we daar dan niet van?". 

Miljoenenstrop voorkomen

De gemeente is blij dat er nu eindelijk wat gebeurt met de grond die al zo lang geleden werd aangekocht en sindsdien alleen maar geld heeft gekost. Door nu op die plek een kleinschalig bouwproject met duurdere woningen toe te staan voorkomt de gemeente Zwartewaterland een miljoenenstrop.
Voor de gemeente is de huidige situatie ook niet vergelijkbaar met 2003. Toen ging het om een complete woonwijk, nu om zeventien vrijstaande huizen, die ook nog zo goed mogelijk worden ingepast in het landschap. Eventuele schade wordt gecompenseerd en natuurwaarden worden verder ontwikkeld.

Waardevol

Marinus Burgmeijer vindt dit een kul-argument: "De natuur is al prachtig, zoals hij is. Als je niks afbreekt hoef je ook niks te compenseren of te ontwikkelen. De roerdomp komt hier voor, de bruine kiekendief, de purperreiger, allemaal zo waardevol. Maar men ziet dat op een of andere manier toch niet genoeg".
De online petitie kan nog ondertekend worden. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 26 maart overhandigen de inwoners de resultaten aan burgemeester Bilder van Zwartewaterland.
Bouwlocatie bij Hasselt aan de rand van polder Mastenbroek
Bouwlocatie bij Hasselt aan de rand van polder Mastenbroek © RTV Oost Jolande Verheij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.