Nieuws

Rekenkamer onderzoekt of provincie genoeg draagvlak heeft gecreëerd voor duurzame energie

Spandoek tegen plannen voor windmolenpark Markelo
Spandoek tegen plannen voor windmolenpark Markelo © Hof van Twente Fotografie
Hebben Overijssel en Gelderland genoeg gedaan om draagvlak te creëren voor zonne- en windparken? Dat gaat de Rekenkamer Oost-Nederland onderzoeken. 
Dit jaar moet veertien procent van de energie uit duurzame bronnen komen. Over drie jaar moet dat zestien procent zijn. Dat betekent dat de provincies duurzame projecten moeten starten om deze doelen te halen.

Draagvlak

In dit onderzoek van de Rekenkamer is draagvlak het toverwoord. Het onderzoek moet duidelijk maken of er de afgelopen vijf jaar genoeg is gedaan om voor de al bestaande 'groene projecten' draagvlak te krijgen.
Dat het draagvlak niet altijd aanwezig is, bleek gisteravond nog. Bewoners van De Marshoek, een buurtschap in Dalfsen, zitten niet te wachten op een zonnepark met 30.000 zonnepanelen.

Toekomst

De Rekenkamer stelt dat ook de komende jaren plannen zullen worden gemaakt voor zonne- en windparken. De resultaten van dit onderzoek worden na de zomer verwacht.
Volgens de Rekenkamer kunnen de conclusies van dit onderzoek gebruikt worden om bij komende projecten voor duurzame energie te kijken of er meer draagvlak gecreëerd kan worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.