nieuws

Staat is aansprakelijk voor gezondheidsschade defensiepersoneel dat moest werken met chroom-6

Spuiten met de giftige verf chroom-6
Spuiten met de giftige verf chroom-6 © RTV Oost / Rob Vorkink
De Staat is aansprakelijk voor de gezondheidsschade die vier voormalige onderhoudsmonteurs van defensiematerieel hebben opgelopen door blootstelling aan de stof chroom-6. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag beslist in hoger beroep. 
Het hof heeft beslist dat de vier monteurs in een vervolgprocedure bij de rechtbank schadevergoedingen kunnen eisen. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. In eerste instantie werd de schadeclaim door de rechtbank in Maastricht afgewezen. 
De vier oud-medewerkers werkten op een defensielocatie in Roermond waar tanks van het Amerikaanse leger met  chroom-6 werden behandeld. Op een NAVO-depot bij Vriezenveen werkten in het verleden eveneens defensiemedewerkers met chroom-6.

Weg naar schadevergoeding lijkt open

De verwachting is dat de uitspraak van de rechter nu de weg naar schadevergoeding heeft geopend voor alle defensiepersoneel dat met chroom-6 heeft gewerkt en als gevolg daarvan ziek is geworden.      
De kwestie rond chroom-6 sleept al jaren voort. Defensie heeft eerder erkend dat het is tekortgeschoten in de zorgplicht voor oud-medewerkers. Er is een compensatieregeling ingesteld. Mensen die kunnen aantonen dat ze ziek zijn geworden door hun werk op de onderhoudslocaties, kunnen tot 40.000 euro claimen.
De vier zieke medewerkers die de rechtszaak hadden aangespannen, kregen aanmerkelijk lagere bedragen. Ze zeggen dat ze ernstig ziek zijn geworden en voelen zich tekortgedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.