nieuws

Natuurbegraafplaats Oldenzaal stap dichterbij

Remi Nieuwenhuis in het Groote Veld
Remi Nieuwenhuis in het Groote Veld © RTV Oost / Jaap Even
Het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal staat positief tegenover de plannen om een natuurbegraafplaats te realiseren. Initiatiefnemer Remi Nieuwenhuis van Hulsbeek Vastgoed kan door met de voorbereidingen voor een natuurbegraafplaats vlakbij de al bestaande begraafplaats en het crematorium aan de Schipleidelaan.
De natuurbegraafplaats moet komen in het Groote Veld, een gebied van elf hectare met onder meer een historisch beekdal, hoge essen en zeven historische grafheuvels. Drie jaar geleden werd begonnen met de restauratie van die grafheuvels. Tijdens die restauratie is het plan ontstaan voor de natuurbegraafplaats.

Logische functie

De insteek van het plan is het bewaren en beschermen van van de grafheuvels en het ontwikkelen en verhogen van de natuurwaarden van het hele gebied. En dus ontstond de idee voor een historisch logische functie: natuurbegraven.
Volgens Nieuwenhuis moet natuurbegraven gezien worden als het letterlijk teruggeven van het lichaam aan de natuur. Iedereen is vrij om een plek te kiezen en het eeuwige grafrecht is van toepassing. Van grote gedenkstenen is geen sprake. Een houten boomschijfje met persoonlijke inscriptie markeert de eerste tijd de plek. Daarna gaat alles terug naar de natuur.

Extra voorzieningen

Voor de natuurbegraafplaats is het niet nodig om extra voorzieningen te realiseren. Gebouwen, parkeerplaatsen of ontsluiting op de openbare weg zijn er al bij het bestaande uitvaartcentrum.
De opbrengst van het natuurbegraven komt ten goede aan de Stichting Welkomhuis van de familie Nieuwenhuis. Daar kunnen kwetsbare kinderen terecht voor tijdelijke opvang.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.