nieuws

Raad van State velt na jarenlange discussie oordeel: straat in Staphorst hoeft niet dicht

In Staphorst hoeft straat niet geheel afgesloten te worden voor verkeer
In Staphorst hoeft straat niet geheel afgesloten te worden voor verkeer © Getty Images / Brad Ferguson
De gemeente Staphorst hoeft de Burgemeester Janssenstraat niet af te sluiten voor verkeer. Dat heeft de Raad van State vandaag na een jarenlange discussie besloten. Metaalbedrijf Dulasta eiste dat de hele straat zou worden afgesloten om daarmee zijn bedrijfsterrein te kunnen vergroten.
De gemeente wilde daar in eerste instantie aan meewerken, als de bedrijven in die straat allemaal instemden met de afsluiting. Een ander metaalbedrijf was het er echter niet mee eens. De straat is namelijk belangrijk voor de toegankelijkheid van het terrein. Op basis daarvan besloot de gemeente Staphorst in 2017 om een gedeelte van de straat open te houden. 

Discussie over 55 meter
Een groot deel van de straat op het industrieterrein De Baarge werd afgesloten voor verkeer. Die grond werd verkocht aan metaalbedrijf Dulasta. Het laatste gedeelte van de straat, ongeveer 55 meter, bleef voorlopig open. 
Dat stukje straat wilde metaalbedrijf Dulasta ook kopen, maar het metaalbedrijf Mubo - dat bezwaar maakte - gooide roet in het eten. Het bedrijf wil namelijk een nieuw pand bouwen en het stukje straat dat nog open is moet als ontsluiting dienen voor het nieuwe pand.

Onredelijke voorwaarde

Volgens metaalbedrijf Dulasta heeft de gemeente een onredelijke voorwaarde gesteld voor de afsluiting van het laatste deel van de straat. Door de voorwaarde kreeg metaalbedrijf Mubo de kans om een hoge prijs te vragen voor zijn terrein, waardoor de afsluiting niet door kon gaan.
Dulasta stelt dat Mubo zijn nieuwe bedrijfspand ook makkelijk kan ontsluiten via de Westerparallelweg, maar Mubo zegt dat de bruikbaarheid van het pand wordt vergroot met ook een ontsluiting aan de Burgemeester Janssenstraat.

De Raad van State vindt dat de gemeente in dit geval redelijk heeft gehandeld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.