nieuws

Hardenbergse stadsmuur in ere hersteld

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg is sinds vandaag helemaal in ere hersteld. De muur is in 1230 gebouwd en in 1962 voor het laatst gerestaureerd. De muur diende als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein en is mede vanwege de bijzondere steensoort ijzeroer een rijksmonument.
Een paar jaar geleden is een deel van de buitenkant van de muur ingestort. De vermoedelijke oorzaak is dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Het herstel sloot aan op de herinrichting van het Wilhelminaplein, die inmiddels is afgerond.

Toegangspoorten

Hardenberg ontving van bisschop Jan van Arkel stadsrechten en kreeg door de jaren heen stadsmuren. De toegangspoorten waren globaal bij het voormalige postkantoor en de huidige Voorstraat. Van Arkel had op eigen kosten Hardenberg versterkt en het was voor de bewoners van Nijenstede een veiliger haven.
De bewoners van Hardenberg waren volgens de overlevering verplicht om in de nieuwe stad een kerk te bouwen en ze moesten volgens bisschoppelijk bevel hun doden begraven op Nijenstede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.