Nieuws

Gedeputeerde wil duurste variant Knooppunt Raalte liever niet doorrekenen

Kruispunt Bos bij Raalte
Kruispunt Bos bij Raalte © RTV Oost / Ties van der Heide
Gedeputeerde Bert Boerman wil, zoals de gemeenteraad van Raalte vanavond van hem vraagt, liever niet de duurste van de vier varianten voor de aanpak van Knooppunt Raalte in de N35 doorrekenen.
"Ik ben eerlijk gezegd niet heel makkelijk te overtuigen dat we dat nog zouden moeten doen", sprak Boerman gisteren in de Statencommissie Verkeer en Vervoer.

Twee maanden vertraging

Volgens de gedeputeerde leidt het doorrekenen van die variant tot twee maanden vertraging in de planvorming en kost het 50.000 euro extra om dat te laten doen.
Bovendien verwacht Boerman niet dat er genoeg budget is om die variant, waarbij de N35 verdiept komt te liggen, uit te voeren. "In die variant moet een enorme betonnen constructie worden toegepast, dat is gewoon een veel duurdere variant."

Mogelijk raadsdebat kop ingedrukt

Op vragen van Statenleden of de gedeputeerde die variant toch zou willen overwegen als Raalte met meer geld kwam, antwoordde hij: "Ik heb van de wethouder nadrukkelijk begrepen dat het niet de verwachting is dat er vanuit de gemeente Raalte meer geld komt."
Hoewel de gemeenteraad vanavond nog over de kwestie praat en daar vermoedelijk een motie wordt aangenomen die toch moet oproepen om variant 1, de duurste variant, door te rekenen, lijkt die optie mogelijk nog voor het raadsdebat al de kop ingedrukt.
De politiek roert zich sinds vorige week weer flink over Knooppunt Raalte, in de volksmond bekend als kruispunt Bos. Vorige week kwam naar buiten dat de provincie variant 4 heeft gekozen als voorkeursvariant voor de aanpak van het knooppunt.

Verdiepte N35/N348

Variant 4 houdt in dat de N348 verdiept wordt, waardoor de weg onder het spoor en onder de N35 door komt te lopen. Daarvoor moet de N35 wel verhoogd worden.

Raadsleden uit Raalte zien liever dat de N35 verdiept wordt en de N348 verhoogd komt te liggen. Die uitvoering lijkt, met de provincie als bevoegd orgaan, voorlopig niet te eindstreep te halen.

N35 nog verder omhoog

Overigens bevatte de commissievergadering nog meer slecht nieuws voor de tegenstanders van de verhoogde N35: tot nu toe ging men er vanuit dat de weg een meter omhoog zou moeten, maar gisteren meldde Boerman dat dat mogelijk anderhalve meter moet worden.
Wel zegde Boerman toe "alles op alles te zetten" om een veilige fietsverbinding tussen Heino en Raalte te realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.