Deze maatregelen neemt het kabinet per direct vanwege het coronavirus

Het kabinet heeft besloten om maatregelen te nemen tegen het coronavirus. Dat is vanmiddag door premier Mark Rutte en het RIVM tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Omdat de grip op het coronavirus er niet meer is, hebben het RIVM en het kabinet besloten om maatregelen te treffen.

Dit zijn de maatregelen die het kabinet per direct neemt. Deze duren tot en met 31 maart.

Maatregelen

- Iedereen in Nederland met een neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of eventueel koorts moet thuisblijven tot de klachten over zijn. Als de klachten erger worden moet de huisarts worden gebeld.

- Evenementen met meer dan honderd personen worden per direct allemaal afgelast.

- Bezoek aan kwetsbaren wordt geadviseerd te vermijden. 

- Iedereen moet zoveel mogelijk thuiswerken. Werkbijeenkomsten voor meer dan honderd personen mogen niet meer.

Eerder werd al geadviseerd om regelmatig je handen te wassen en geen handen meer te geven. Daarom werd het 'elleboogje' als begroeting in het leven geroepen. Deze maatregelen blijven ook van kracht.

'Mogelijk groter dan aangenomen'

Het RIVM verklaarde dat de verspreiding van het virus mogelijk verder is dan vooralsnog werd aangenomen. Ook is steeds vaker onduidelijk wat de relatie tussen de besmette personen en de bron is.

Daarnaast hebben de GGD's in de regio's moeite om de situatie op te vangen. Door de toename in besmettingen is er geen tijd om de keten terug te kijken en de bron te achterhalen.

Scholen

Voor grootschalige hoorcolleges op universiteiten en hbo-instellingen geldt het advies om deze zoveel mogelijk online aan te bieden. Universiteiten en hbo-instellingen worden vanwege de internationale omgeving als risico's gezien. Voor het het basis-, middelbaar-, en mbo-onderwijs is dat niet het geval.

Het sluiten van scholen draagt volgens het kabinet heel weinig bij aan het bestrijden van de crisis. De effecten zouden wel heel groot zijn omdat veel ouders dan ook thuis moeten blijven. De risico's zijn redelijk beperkt. "Ik doe een beroep op jullie om de scholen open te houden", zei premier Rutte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus Nieuws
Deel dit artikel: