nieuws

WOII in foto's: autorijden op een houtkachel

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
Benzine was tijdens de bezetting niet of nauwelijks te krijgen. Reden voor handige sleutelaars om de motor van hun auto of vrachtwagen om te bouwen, zodat deze op houtgas of lichtgas konden rijden. 
Om het gas mee te nemen werd een enorme tank op het dak aangebracht of werd de brandstof in een aanhangwagen meegenomen. Veel vermogen had zo'n hout- of gasgestookte auto niet. Bij een kleine helling moesten de inzittenden uitstappen om de auto omhoog te duwen.
Op deze foto zien zien we een auto met een houtgasgenerator voor hotel Wientjes in Zwolle.
Autorijden op een houtkachel
Autorijden op een houtkachel © Querner / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.