nieuws

Lege moskeeën: ook het vrijdagmiddaggebed gaat niet door

Vrijdaggebed gaat niet door
Normaal is het druk rond het middaguur bij de moskee aan de Bellavistastraat in Almelo, maar vandaag staan er maar een man of tien voor de deur. Het coronavirus is ook daar het gesprek van de dag. 
"Ik kwam hier voor het vrijdagmiddaggebed", vertelt een bezoeker: "Ik wist wel dat als er meer dan honderd mensen komen het gebed niet door mag gaan, maar ik hoopte dat we met minder mensen wel naar binnen mochten."
Binnen in de moskee is het leeg, alleen voorzitter Sengun Turkeri is er: "Op een gewone vrijdag komen hier wel zeshonderd mensen om te bidden."

Gebed op vrijdag belangrijk

Het vrijdagmiddaggebed is het belangrijkste gebed van de week en moet gezamenlijk gedaan worden. Turkeri snapt wel dat er maatregelen genomen moeten worden: "Het belang van de maatschappij is nu het belangrijkste en als er veel mensen bij elkaar komen is dat op dit moment riskant. En bij ons komen ook ouderen en kwetsbaren naar het gebed dus het is goed dat het niet door gaat. Ook al voelt het raar zo'n lege moskee."
Lege moskee Almelo
Lege moskee Almelo © RTV Oost
Gisteren is er al een bericht op Facebook gezet dat het gebed niet door zou gaan. Vandaag blijkt dat veel mensen het gelezen hebben, maar een paar mensen komen toch naar de moskee. Ook andere activiteiten zijn uitgesteld zoals de Turkse Culturele dagen die over drie weken zouden worden gehouden. 
In Goor kon het gezamenlijk bidden wel doorgaan, daar komen op z'n hoogst vijftig mensen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.