nieuws

Voedselbank in Hengelo deze maand vanwege coronavirus gesloten: "We moeten even door de zure appel heen bijten"

De voedselbank in Hengelo heeft haar deuren gesloten in verband met het coronavirus.
De voedselbank in Hengelo heeft haar deuren gesloten in verband met het coronavirus. © Esther Rikken
De voedselbank Midden-Twente, gevestigd in Hengelo, is sinds vanochtend vanwege het coronavirus gesloten. Na afmeldingen en andere verontrustende berichten van vrijwilligers na de persconferentie van premier Rutte gisteren, heeft het bestuur van de voedselbank vanochtend de knoop doorgehakt. De voedselbank heeft besloten tot en met 31 maart gesloten te blijven. 
"We willen onze vrijwilligers in bescherming nemen en volgen daarom de richtlijnen van het RIVM op", zegt Han Ulderink, woordvoerder van de voedselbank Midden-Twente. 
De voedselbank telt 105 vrijwilligers, waarvan zich twee gisteravond al afmeldden. "Dat waren mensen van 84 en 85 jaar. Zij waren al een beetje verkouden en wilden zich na het horen van de nieuwe richtlijnen van het RIVM afmelden", zegt de woordvoerder. "Bij de voedselbanken om ons heen hoorden we ook veel afmeldingen of berichten met de vraag of de voedselbanken wel open zouden blijven." 

Moeilijke beslissing

Ulderink moest samen met de andere bestuursleden een moeilijke beslissing maken. "Het is vervelend voor de mensen die normaal gesproken een pakket ophalen. Maar omdat het voedselpakket een aanvulling moet zijn op de boodschappen die de klanten thuis al hebben, is er besloten dat er de aankomende twee weken dus even geen aanvulling is."
Het is dus niet zo dat de klanten van de voedselbank nu helemaal geen eten meer in huis hebben, een bewering die nu veel rondgaat op social media. 
Er werd wisselend, maar uiteindelijk vooral positief gereageerd op het besluit. "Mensen vinden het heel jammer, maar het merendeel begrijpt onze beslissing", stelt Ulderink. "We moeten voor nu even door de zure appel heen bijten."

Vers eten verdeeld aan vrijwilligers

Al het houdbare voedsel blijft totdat de deuren van de voedselbank weer opengaan netjes bewaard. Volgens Ulderink mag het vlees ingevroren worden en twee weken bewaard blijven. Het verse eten, zoals prei en mandarijnen zijn verdeeld onder de vrijwilligers die vanochtend nog aanwezig waren. "Weggooien is namelijk zonde", vindt Ulderink.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.