nieuws

Marktbond naar de rechter om verbod op warenmarkten te voorkomen

De marktbond stapt naar de rechter om te voorkomen dat gemeenten markten verbieden. Dat zei voorzitter Henk Achterhuis uit Enschede vanmorgen bij RTV Oost. Hij wil in het begin van de week al naar de rechter. "Er is geen verschil tussen warenmarkten en supermarkten en die laatsten mogen wel gewoon open", betoogt Achterhuis. 
In Enschede draait de markt vandaag gewoon op volle toeren, maar dat is niet zo in alle gemeenten, aldus Achterhuis. "Er zijn ook gemeenten die de markt als een evenement zien en de markt niet door laten gaan omdat er meer dan honderd bezoekers komen. Maar het is helemaal geen evenement", stelt Achterhuis. 
"Bovendien is het veiliger op een warenmarkt in de open lucht dan dicht tegen elkaar in een supermarkt", vermoedt Achterhuis. 
Via de rechter hoopt de marktbond af te dwingen dat gemeenten geen streep meer kunnen zetten door warenmarkten. Die markten worden hoe dan ook getroffen door het virus. Het zal rustiger zijn. "Marktkooplieden zien dat het rustiger is dan normaal. Er zijn ook minder Duitsers", zegt Achterhuis. 
De maatregelen van het kabinet gelden vooralsnog tot 1 april maar de periode daarna is nog onzeker. "Het zou nog weken kunnen duren", vermoedt Achterhuis. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.