WOII in foto's: bombardement op Deventer

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.

De spoorbrug in Deventer werd op zaterdagmiddag 28 oktober 1944 gebombardeerd. De bommen sloegen ook in op de straten in de omgeving van de brug, met name de Kapjeswelle, de Zwolseweg en de Schoolstraat werden niet ontzien. Maar liefst 46 mensen komen om het leven. 

De spoorbrug over de IJssel was van groot strategisch belang als belangrijke schakel tussen Duitsland en West-Nederland. Vanaf 15 oktober 1944 voerden de geallieerden verschillende bombardementsvluchten op de brug uit, maar zonder succes. De brug bleef intact. Bij de bevrijding ging de brug alsnog de lucht in, door toedoen van de Duitsers welteverstaan.

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Deel dit artikel: