nieuws

Wereldreizigers op Twentse 'Ark van Noach' door corona gestrand in Panama: 'Zitten hier gevangen'

Ze hadden net voor weken proviand ingeslagen toen het noodlot toesloeg. De oud-Hellendoornse Mariska Woertman is samen met haar gezin met hun zeilboot De Zouterik gestrand in Panama Stad. En ook hier was het het gevreesde coronavirus dat roet in het eten gooide. "We voelen ons net de Ark van Noach."
Ze zijn al zo'n twee jaar bezig met een wereldreis. De oud-Hellendoornse Mariska Woertman (45), echtgenoot Tjaart (51) en hun kinderen Linde (13) en Berber (4). Via de Canarische Eilanden ging de tocht naar onder meer de Kaapverdische Eilanden, Suriname en Colombia. Waarbij ze via een blog uitvoerig de lotgevallen van De Zouterik bijhouden.

Voor anker

Ze stonden juist op het punt te beginnen aan het spannendste en mooiste gedeelte van hun enerverende trip. Ze zouden een maand lang onafgebroken over de Grote Oceaan varen. Het gezin was helemaal klaar voor de passage toen de autoriteiten ineens alle schepen voor anker legden. 

De chaos regeert

"We mogen het land niet meer uit", vertelt Mariska. Ze hebben nog een poging gedaan via het immigratiebureau, maar ook dat bleek vergeefse moeite. De chaos regeert momenteel. "We zijn intussen met veel zeilers. Ook hebben we de Nederlandse ambassade al geconsulteerd."
Volgeladen
Tot ze weer groen licht krijgen, liggen ze vooralsnog voor anker. "Het officiële besluit is dat tot nader order niemand een havenplaats in of uit mag. En dat terwijl we net voor negen maanden hadden ingeslagen. De boot ligt volgeladen met groenten en fruit. Genoeg voor een week of zes. We voelen ons net de Ark van Noach..."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.