nieuws

Drie weken de kinderen thuis, wat nu? Deskundige: 'Ga thuis geen school nabouwen'

Oké. En wat nu? Die vraag zal in veel woonkamers gesteld zijn toen gisteren bekend werd dat alle scholen in ons land tenminste drie weken dicht gaan.
"Ga geen school spelen", adviseert Zwollenaar Roy van Veen. Hij is, samen met zijn vrouw en dochter, het brein achter Olaf Ontdekt dat thuisonderwijsmethodes ontwikkelt.
"Je bent immers geen docent, je hebt geen schoolomgeving thuis, je kinderen zitten thuis niet op school. Ga thuis vooral leven en probeer het onderwijs daarin een plek te geven. Onderwijs is iets anders dan school."
Maar hoe moet je dat dan voor je zien?
"Nou, onderwijs is leren en van daaruit groeien," stelt Van Veen. "Als je met je kind bezig bent om wat leuks te doen, een leuk bordspelletje bijvoorbeeld of je kookt met elkaar een ontbijt."
"Praat dan met elkaar over ingrediënten en wat dat doet op je immuunsysteem en hoe dat zich verhoudt tot bijvoorbeeld het coronavirus. Dat is superleerzaam en heel educatief, maar formeel geen school. Je zit immers niet met driehonderd man in een gebouw uit boekjes te leren."
Wat moet je absoluut niet doen?
"Ga geen school naspelen. Daar heb je gewoon de middelen en de spullen niet voor. Ondanks dat je leermiddelen van school krijgt, zul je altijd tegen een limiet aanlopen, omdat je zelf bijvoorbeeld drie kinderen hebt in verschillende leeftijdsgroepen. Daardoor zit je met andere ritmes."
Van Veen: "Je hebt een hele lange dag nu. Daarin kun je zelf een hele hoop plannen. Je dag begint vroeg, eindigt laat en ergens daarin worden je kinderen wakker. In die tijd ga je wat onderwijs verzorgen en gedurende die tijd ga je met elkaar leren en groeien."
Het belangrijkste advies voor ouders?
"Kijk even naar het weer. Ga naar buiten! Het is prachtig weer, de natuur gaat vol aan, de vogels fluiten. Er zijn vlinders, er zijn insecten. Het is prachtig! Geniet van die gratis vitamine D, maak gewoon het mooiste van het leven met elkaar."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.