Coronamaatregelen in Overijssel: crematies via internet te volgen en zorgcentra sluiten deuren

Overijsselse bedrijven en instanties passen zich aan, aan de coronamaatregelen die het kabinet gisteren bekend maakte. Zo gaan locaties van Zorgspectrum Het Zand in onder andere Zwolle en Wijhe dicht en ook tandartspraktijk Heeldemond in Zwolle sluit haar deuren. Crematoria Twente verscherpt haar maatregelen: maximaal 30 mensen mogen een uitvaart bijwonen, anderen kunnen via het internet kijken. 

Gisteren kondigde het kabinet aan dat scholen, kinderopvangcentra en eet- en drinkgelegenheden tot en met 6 april dicht moeten. Eerder riep het kabinet mensen op thuis te werken waar mogelijk en werden evenementen van meer dan 100 personen verboden. 

Zorginstantie

Zorginstanties in de provincie nemen ook maatregelen vanwege corona. Het Zorgspectrum Het Zand met verpleeghuizen in Zwolle, Wijhe, Staphorst, Heino en Nieuwleusen sluit zelfs de deuren voor bezoekers.

"Wij zien ons helaas genoodzaakt om deze drastische maatregelen te nemen om onze cliënten en medewerkers zo veilig mogelijk te houden." De uitzondering op de regel is het hospice in Zwolle, daar mag één bezoeker per cliënt komen. 

Tandarts

Tandartspraktijk Heeldemond in Zwolle sluit ook haar deuren. Dit besluit is uit voorzorg genomen, omdat afgelopen weekend enkele collega's ziekteverschijnselen kregen. "Wij vinden dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen en daarom ieder risico moeten uitsluiten."

De tandartsenpraktijk hoopt volgende week wel weer open te zijn voor spoedbehandelingen, dat is in lijn met het advies van beroepsorganisatie KNMT. Ook Tandartsencentrum Deventer volgt het advies en voert tot 6 april geen reguliere behandelingen meer uit. 

Crematorium

Ook de uitvaartbranche neemt maatregelen vanwege het virus. Crematoria Twente faciliteert bijvoorbeeld dat mensen via het internet mee kunnen kijken met een plechtigheid. Dit heeft ook te maken met de maatregel dat er maar 30 personen bij een uitvaart mogen zijn. 

Ook is catering niet meer toegestaan en gaat de geplande open dag op 28 maart niet door bij Crematoria Twente. De open dag wordt verplaatst, maar de nieuwe datum is nog niet bekend. 

Evenementen

Alle andere evenementen, zoals open dagen, bijeenkomsten of activiteiten, zijn in Overijssel ook afgelast. Daarnaast gaat vervoerder Keolis een aangepaste dienstregeling rijden, deze is te vergelijken met weekend- en/of vakantiedienstregelingen.

Zuipketen

Ook gemeenten nemen extra maatregelen vanwege het coronavirus. Ze gelasten vergaderingen af, sluiten gemeentehuizen en brengen in kaart hoe ze ondernemers kunnen steunen in deze moeilijke tijd. 

Daarnaast roepen enkele burgemeesters jongeren op niet meer naar drankketen te gaan. Zo schrijft burgemeester Haverkamp van gemeente Tubbergen: "Ik zeg het niet graag, maar ik hoop dat je de komende weken je mobiel extra gebruikt om je vrienden te contacten en wat minder de deur uit gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: