nieuws

Overijsselse ziekenhuizen nemen maatregelen tegen mogelijke coronapiek, aantal ic-bedden opgeschaald

Coronavirus
Coronavirus © Getty Images
In het gezondheidsgebied van ROAZ Zwolle, een samenwerkingsverband tussen het Deventer ziekenhuis, Sint Jansdal, Gelre, Saxenburgh en Isala in Zwolle, liggen momenteel twintig coronapatiënten. Van die patiënten zijn er vijf opgenomen op de intensive care. 
Alle ziekenhuizen in het ROAZ-gebied hebben flink opgeschaald betreft het aantal bedden op de intensive care. Op dit moment zijn er voldoende. Tevens liggen er plannen klaar om het aantal ic-bedden indien nodig nog verder uit te breiden.
Het ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel laat een kleine stijging zien, maar levert nog geen problemen in de bezetting op. Alle maatregelen die landelijk afgekondigd zijn en in de ziekenhuizen worden genomen, hebben als doel om de grote piek aan patiënten te voorkomen. Mocht die piek er wél komen dan zijn de ziekenhuizen inmiddels goed voorbereid laat het ROAZ weten.

Voldoende middelen

Op dit moment zijn er voldoende middelen beschikbaar om door te werken. Daar waar nodig helpen de ziekenhuizen elkaar. Met name wat betreft de soms schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld mondkapjes voor het operatiepersoneel. Een landelijk inkoopteam werkt aan de bevoorrading van regionale depots van waaruit onder regie van de GGD de regionale distributie plaats gaat vinden.
Ook de huisartsen, verloskundigen, kraamzorg en thuiszorg zullen vanuit dit depot voorzien worden van beschermingsmiddelen.

Extra capaciteit

Op de vraag wat er gebeurd als de bedden onverhoopt vol raken, laat het ROAZ weten dat dat op dit moment absoluut nog niet aan de orde is. Mede omdat de ziekenhuizen hun planbare zorg voorlopig geheel of gedeeltelijk gestopt hebben. Dit leidt tot extra beschikbare bedden en  capaciteit op de ic.
De Veiligheidsregio Twente heeft een persconferentie gegeven over de stand van zaken. Een medewerker van de GGD Twente laat weten dat er in deze regio Twente inmiddels 29 patiënten met het coronapatiënten liggen. In totaal zijn 57 Overijsselaars met het coronavirus besmet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.