WOII in foto's: massabijeenkomst van de NSDAP en de NSB op de Brink in Deventer

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.

Weer een foto in kleur, dat maakt het indrukwekkender vind je niet? Op dit plaatje zien we een drukbezochte bijeenkomst van de NSDAP en de NSB op de Brink voor de Waag in Deventer, op zaterdag 28 juni 1941. De spreker is de Beauftragte (Duits bestuur tijdens de bezetting, red.) van de Rijkscommissaris voor Overijssel, W. Schröder.

Bij de Waag is er een bekisting rond het bordes aangebracht met daarop de spreuk 'Mit Adolf Hitler in den Sieg'. Aan weerszijden van het spreekgestoelte staan een Dienstgruppe van de NSDAP en een erewacht van de knokploegen van de NSB. 

Onderstaande foto is ingekleurd door Jakob Lagerweij/Piece of Jake

Massabijeenkomst op de Brink in Deventer (Foto: Foto: Glasnegatieven Brinkman / Bron: Historisch Centrum Overijssel, Stadsarchief Deventer)
Massabijeenkomst op de Brink in Deventer (Foto: Foto: Glasnegatieven Brinkman / Bron: Historisch Centrum Overijssel, Stadsarchief Deventer)

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Deel dit artikel: