nieuws

Holtens sterrenrestaurant brengt eten aan huis

Het coronavirus zorgt voor opvallende initiatieven. In de keuken van sterrenrestaurant De Swarte Ruijter in Holten wordt normaal coquille of reerug bereid, maar vandaag wordt er een simpele daghap gemaakt. Die wordt vervolgens langs de deuren gebracht. 
Het was een flinke klap zondag voor chefkok Erik de Mönnink en zijn personeel. Om half zes werd bekend dat binnen een half uur het restaurant moest sluiten. "Dan kijk je elkaar wat verdwaasd aan, de gasten moeten weg en eerst maar eens een nachtje slapen."

'Niet thuis zitten'

Maandagochtend kwamen ze weer samen om schoon te maken, het personeel kon daarna naar huis. Iets wat De Mönnink totaal niet zag zitten. "Dan komen de muren op mij af. Ik zei tegen mijn vrouw Esther, we moeten zoeken naar mogelijkheden."
Zo ontstond het idee om met de ingrediënten die er nog waren een simpele maaltijd te maken en die rond te brengen in Holten. En dat voor maar acht euro. De Mönnink: "Dat kan er natuurlijk totaal niet uit, maar ik ben blij dat ik wat kan doen en de reacties zijn erg enthousiast." Terwijl hij druk aan het vlees en wortels bakken is, checkt zijn vrouw Esther Facebook en de mail. "Oude mensen zijn blij, sommigen komen helemaal het huis niet uit en daar zet ik het eten achter het huis. Het moet wel veilig natuurlijk."

'Gewoon verlies'

Eén of twee maanden kunnen ze het zo volhouden, maar langer moet het echt niet duren. Er zijn wel allerlei maatregelen vanuit de overheid, zoals arbeidstijdverkorting voor het personeel en belastingen kunnen later betaald worden. Maar het is gewoon verlies volgens De Mönnink. "Later moet alles toch nog betaald worden. En we hadden net een verbouwing achter de rug. Twee weken waren we weer open en dan dit." 
Toch blijft hij positief. "Je moet denken in mogelijkheden en kansen. En we komen er uiteindelijk allemaal sterker uit."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.