Wat vind jij: De cito-toets schrappen is een slecht idee

Het EK Voetbal, het Songfestival, paasvuren: wat gaat er eigenlijk nog wel door? Elke dag vallen er weer evenementen van de agenda, geveld door de maatregelen rondom het coronavirus. Woensdag werd bekend dat ook de jaarlijkse eindtoets voor het basisonderwijs, vroeger de cito-toets, geschrapt wordt. 

"We zien dat er veel energie gaat zitten in het zo goed mogelijk organiseren van het onderwijs en dat is waar we ons nu op moeten richten", zegt Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de vereniging voor basisscholen, tegen de NOS. "Wij zijn blij dat er nu een helder besluit is genomen."

De leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen, en die is leidend bij de keuze voor een middelbare school. Maar zo'n schooladvies is niet zaligmakend: volgens een onderzoek van de NOS zat vorig schooljaar een derde van alle derdeklassers op een ander niveau dan de basisschool geadviseerd had. 

Is het schrappen van de eindtoets dan wel zo slim? Had daar niet een alternatief voor moeten worden gezocht? Of is het, zeker gezien de omstandigheden, niet vreemd dat de toets dit jaar niet wordt afgenomen? Laat ons weten wat jij vindt door te stemmen, en discussieer mee in de reacties hieronder of op Facebook.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wat vind jij Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren