nieuws

WOII in foto's: Joodse mannen keren na een werkdag terug in Kamp Conrad

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
Vanaf 25 april 1943 gebruikte de bezetter Kamp Conrad in de buurt van Rouveen als tijdelijke buffer voor Westerbork. Joodse mannen, voornamelijk uit Amsterdam, maar ook uit Staphorst en Meppel, werden verplicht tewerkgesteld en zo gelijktijdig geïsoleerd van hun familie. 
In dit kamp hebben in totaal 340 mannen gewoond. Zij moesten bij Staphorst een weg, de Afschutttingsweg en een ernaast gelegen sloot, aanleggen. Deze weg wordt nu in de omgeving nog de Jodenweg genoemd en de sloot de Jodensloot. 
Op 3 oktober 1943, op Jom Kipoer (de belangrijkste feestdag van de Joden, red.) werden de mannen gedeporteerd naar Westerbork. Van daaruit werden zij naar Oost-Europese vernietigingskampen gestuurd. Slechts vier van hen hebben de oorlog overleefd. 
Joodse mannen keren na een werkdag terug in Kamp Conrad
Joodse mannen keren na een werkdag terug in Kamp Conrad © Onbekend / Bron: Joods Historisch Museum
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.