WOII in foto's: het indrukwekkende verhaal van Riet Hoogland

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.

Op deze foto zien we Riet Hoogland (links) en Emmy Naarding (rechts) in een politiecel in Enschede. De vrouwen zijn werkneemsters van de textielfabriek Van Heek.

Uniek kijkje in de gevangenis

Het tweetal werd in oktober of november 1940 opgepakt na het overtypen van een gedichtje over de bombardementen op Rotterdam. Dat werd door de bezetter opgevat als 'politieke misdaad'. Later werden de vrouwen overgebracht naar het beruchte Oranjehotel in Scheveningen, de enige gevangenis in Nederland onder Duitse leiding, na een half jaar kwam Riet Hoogland vrij.

Riet hield in de de gevangenis in het diepste geheim een dagboek bij op kleine stukjes wc-papier. Bij haar vrijlating weet ze de propjes papier in haar korset naar buiten te smokkelen. In Amsterdam werkt ze haar aantekeningen en herinneringen uit tot een manuscript. Na meer dan zeventig jaar werd het unieke document teruggevonden en is er een documentaire over het dagboek gemaakt

Gevangen in Enschedese politiecel (Foto: Fotograaf: onbekend / Bron: Collectie Van Dorrestein-Hoogland)
Gevangen in Enschedese politiecel (Foto: Fotograaf: onbekend / Bron: Collectie Van Dorrestein-Hoogland)

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Deel dit artikel: