nieuws

Overzicht huidige stand van zaken op sportgebied door coronavirus

Stand van zaken sportwereld
Stand van zaken sportwereld © Orange Pictures
Ruim een week geleden ging het land op sportgebied op slot en ondertussen zijn er veel beslissingen genomen en wedstrijden afgelast. Hieronder een overzicht van de huidige stand van zaken in onze provincie.

Betaald voetbal

Het betaald voetbal ligt in ieder geval stil tot en met 6 april. De KNVB is bezig met meerdere scenario's. Het EK voetbal is inmiddels met een jaar uitgesteld zodat de competities mogelijk nog afgemaakt kunnen worden. Dat moet dan gebeuren voor 30 juni, daarna lopen de spelerscontracten voor dit seizoen af.

Amateurvoetbal

Ook hier wordt er tot en met 6 april niet gespeeld. De voetbalbond liet in een mail aan de clubs weten dat het hoopt dat de competitie nog afgemaakt kan worden, in verband promotie en degradatie. Er is nog geen datum waarop uiterlijk wordt besloten of de competitie kan worden afgerond. Wel is het zeker dat als het seizoen wordt afgemaakt, er doordeweeks gespeeld zal moeten worden.

Vrouwenvoetbal

In de reguliere competitie bij de vrouwen staan nog twee speelronden op het programma. Daarna volgen normaal gesproken play-offs. Het is nog niet bekend wat de KNVB daarmee gaat doen bij een eventuele hervatting van de competitie. De Nederlandse vrouwen zouden in april EK-kwalificatieduels spelen, maar die zijn afgelast en worden waarschijnlijk in het najaar ingehaald. Daarnaast wordt het EK zelf, dat voor de zomer van 2021 op het programma stond, verplaatst door het doorschuiven van het EK bij de mannen. Een nieuwe datum moet nog worden bepaald.

Basketbal

De Eredivisie bij de mannen is per direct beëindigd. Er wordt daarbij geen kampioen aangewezen. Normaal gesproken volgen na de reguliere competitie play-offs om de titel en Europese tickets te verdelen, dat gebeurt nu op basis van de huidige stand. Het Zwolse Landstede eindigt als koploper en mag de Champions League in. Ook Donar, Heroes Den Bosch en ZZ Leiden mogen Europa in.
Bij de vrouwen is nog geen beslissing genomen over de competitie. Daar staan nog drie wedstrijden in de reguliere competitie op het programma en de top vier zou play-offs spelen. Er is nog niet bekend hoe en wanneer de competitie wordt afgemaakt.

Volleybal

De volleybalbond heeft alle competities gestopt. Eerder was dat al het geval vanaf de topdivisie en vanavond werd duidelijk dat ook de kampioens- en degradatiepoules in de Eredivisie niet meer worden hervat. Er wordt geen kampioen aangewezen.
Ook enkele evenementen zijn de afgelopen tijd afgelast. Wielerwedstrijden Olympia's Tour en de Ronde van Overijssel gaan dit jaar niet door. Paardensportevenement Jumping Schröder gaat in mei niet door, maar mogelijk later in het jaar wel. Ook de Enschede Marathon is afgelast. De organisatie weet nog niet of er een nieuwe datum komt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.