Werkzaamheden 'stinkbeek' Elsbeek Hengelo gaan voorlopig gewoon door

Lange tijd was de Elsbeek in Hengelo weggestopt en stroomde het water grotendeels onzichtbaar door de stad. Als alles meezit is de voormalige 'stinkbeek' straks een fijne plek met schoon water, bankjes en veel natuur. 

Een groot deel van de werkzaamheden vindt plaats op het parkeerterrein van woningcorporatie Welbions. Graafmachines doen het zware werk, bouwvakkers en metselaars zorgen voor de 'aankleding'. Je zou bijna vergeten dat Nederland in ban is van het coronavirus. "De werknemers dragen handschoenen en houden afstand. Tijdens de lunch gaan ze niet met z'n allen in de schaftkeet zitten. Zolang het mag gaan we door", zegt Jeroen Riekert van waterschap Vechtstromen.

Vergroenen

Welbions leverde een deel van het parkeerterrein in ten behoeve van de Elsbeek. "We willen minder bestrating en meer groen. Welbions wil graag een steentje bijdragen als het gaat om verduurzamen. Aan medewerkers wordt gevraagd om zoveel mogelijk met de fiets te komen", aldus Arjan Seppenwoolde van Welbions. "Onder de nieuwe bestrating van het parkeerterrein ligt een laag grint waarin overtollige regenwater wordt opgeslagen en gefaseerd wordt afgegeven aan de beek. Rond het pand liggen nieuwe wadi's." 

Wateroverlast

Niet alleen Welbions, ook buurtbewoners, de gemeente Hengelo en waterschap Vechtstromen dachten mee over de vernieuwde Elsbeek. "De beek kan straks tijdens hoosbuien het regenwater beter afvoeren. We hopen daarmee de kans op wateroverlast en overstromingen te verminderen. In de zomer zorgt het water en groen voor verkoeling."

Volgende stap

Als het deel bij Welbions klaar is, willen de partijen aan de slag met de beek rond de Elsbeekweg, Reigerweg en Koekoeksweg. De Elsbeek stroomt vanaf Vliegveld Twente door Hengelo en gaat samen met de Berflobeek verder als de Bornsebeek richting Borne en Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: