Nieuws

Twee Overijsselse ziekenhuizen testen personeel toch op coronavirus

Het ziekenhuispersoneel met klachten wordt op corona getest
Het ziekenhuispersoneel met klachten wordt op corona getest © GettyImages / farosofa
In minimaal twee Overijsselse ziekenhuizen wordt personeel met coronaverschijnselen op het virus getest: het Deventer Ziekenhuis en Isala in Zwolle. Dit is opmerkelijk, omdat het landelijk beleid is om mensen alleen te testen als zij tot de risicogroep behoren.
"Wij testen niet al het personeel, maar alleen mensen met klachten die op corona kunnen duiden", zegt een woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis. "Dat doen we uit voorzorg, om het besmetten van patiënten en collega's te voorkomen."
Ook bij Isala in Zwolle worden medewerkers in sommige gevallen getest. "Het is niet zo dat wij medewerkers standaard testen", laat een woordvoerder weten. "Wij testen de collega's pas als zij twee van de vier symptomen hebben en op een zogeheten 'hogere risicoafdeling' werken. Als zij wel klachten hebben, maar niet op een risicoafdeling werken, moeten zij thuis uitzieken. Wij kunnen niet iedereen testen, die middelen hebben wij niet."

ZGT Hengelo en Almelo

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), met vestigingen in Hengelo en Almelo, volgt het landelijke beleid. "Wij testen ons personeel niet. Wij volgen de landelijke richtlijnen, dus alleen mensen uit de risicogroep worden getest."
Zowel het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, als het MST in Enschede hebben nog niet op onze vraag geantwoord. Behalve in Overijssel, zouden ook ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe personeel met klachten op corona testen, schrijft De Groene Amsterdammer.

Minister De Jonge

Minister De Jonge is niet te spreken over het bericht dat zorgpersoneel eerder getest zou worden op corona dan elders in het land. "Ieder voor zich is niet de manier waarop je deze crisis te lijf gaat", reageert De Jonge vandaag op het bericht tegen de NOS.
"We werken aan een richtlijn over wie we testen en wie niet in de zorg. Daarin is het juist de bedoeling dat je samen optrekt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.