nieuws

Coronamaatregelen aangescherpt: tot 1 juni alle samenkomsten verboden en boetes voor niet houden aan regels

Coronavirus
Coronavirus © Getty Images
Het kabinet heeft de coronamaatregelen aangescherpt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden, de ondergrens van 100 bezoekers verdwijnt. Ook moet een heel gezin thuisblijven, als één persoon ervan koorts heeft. Daarnaast wordt het mogelijk om hoge boetes op te leggen als de 1.5 meter-regel niet wordt nageleefd. 
Die boetes kunnen oplopen tot 400 euro voor particulieren en tot 4000 euro voor bedrijven. Daarnaast krijgen burgemeesters meer bevoegdheid om met een noodverordening locaties te sluiten. 

Gezinslid koorts: allemaal thuisblijven

De regels rondom thuisquarantaine zijn aangescherpt. Het beleid is nu dat als een lid van een gezin koorts heeft, het hele gezin thuis moet blijven.
Ook zijn alle evenementen en bijeenkomsten verboden tot 1 juni. Dit geldt ook voor activiteiten met minder dan honderd bezoekers. Eerder was de maatregel dat evenementen tot 100 bezoekers niet door mochten gaan tot 6 april. Dit betekent dat ook het Bevrijdingsfestival Overijssel, Freshtival in Enschede en Dauwpop niet door kunnen gaan. 

Handhaving

Daarnaast krijgen burgemeesters de bevoegdheid om via noodverordeningen locaties te sluiten als daar meerdere mensen bij elkaar komen of als er geen maatregelen zijn om de onderlinge afstand van 1,5 meter te waarborgen. Burgemeesters kunnen bijvoorbeeld winkels verplichten om een scherp deurbeleid te voeren of ze anders te sluiten. 

Verdere maatregelen

Verder kondigde het kabinet aan dat zogenoemde contactberoepen hun werk niet meer mogen uitvoeren. Bijvoorbeeld kappers en nagelstylisten moeten hun deuren sluiten. Fysiotherapeuten behoren ook tot deze sector, maar mogen nog wel doorwerken. Het liefst door middel van beeldbellen. 
Ook casino’s moeten hun deuren sluiten per 24 maart 2020. Warenmarkten kunnen nog wel doorgaan, omdat deze soms essentieel zijn voor de voedselketen.
En het kabinet riep mensen op die naar buiten moeten, dat zoveel mogelijk alleen te doen. Bij groepen van drie of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Ministers

De nieuwe maatregelen werden vanavond door premier Rutte en de ministers Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn toegelicht in een persconferentie. De bewindslieden roemden de inzet van wie zich aan de regels houden en noemden het asociaal gedrag waar mensen zich niet aan de regels hielden, zoals afgelopen weekend op stranden en in sommige parken en bossen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.