nieuws

Bevrijdingsfestival Overijssel: "Afgelasting verwacht, maar alsnog keihard binnen gekomen"

Bevrijdingsfestival Overijssel 2019 Zwolle
Bevrijdingsfestival Overijssel 2019 Zwolle © RTV Oost/Wouter de Wilde
Vanaf vanavond tot 1 juni zijn alle samenscholingen verboden. In de komende dagen zal duidelijk worden hoeveel effect deze maatregel zal hebben. Voor de komende maanden zullen alle evenementen en activiteiten worden afgelast. Daarmee gaat een streep door bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, Dauwpop en Freshtival in Enschede. De organisaties zijn in shock door de nieuwe kabinetsmaatregel tegen het coronavirus. 
"We hadden heel ver weg een beetje stille hoop. Natuurlijk hadden we wel iets verwacht maar alsnog is dit bericht vanavond keihard binnen gekomen. Ik ben eigenlijk wel in shock", zegt Emma Quilligan, directeur van het Bevrijdingsfestival Overijssel.

Bevrijdingsfestival

Emma vindt de nieuwe maatregelen wel duidelijk, er is nu geen twijfel meer wat je moet doen. "Maar het maakt het meteen ook zo definitief en het maakt letterlijk zo groot hoe enorm deze crisis is. Ik heb het eigenlijk nog niet eens over het Bevrijdingsfestival want weet je? Dat is natuurlijk totaal en geheel ondergeschikt aan de zorg en de gezondheid van mensen." De BFO-directeur klinkt hoorbaar ontdaan en onder de indruk van de ontwikkelingen. "Toen ik het hoorde, ik had een dikke brok in mijn keel en kippenvel tegelijk. Ik ben toch eigenlijk wel in shock van de hele situatie."
Vorige week had de organisatie al een lijst gemaakt met alle belangrijke partners en telefoonnummers. "Om klaar te hebben als het toch zou gebeuren. Dus nu wordt het morgen heel veel telefoontjes doen en mailtjes sturen. Het is niet anders." De begroting van het Bevrijdingsfestival in Zwolle ligt rond 1,2 miljoen euro en daarvan is de organisatie nu in ieder geval een paar ton kwijt.

Dauwpop

De organisatie van Dauwpop reageert ook verslagen. "Wij hadden er, net als jullie allemaal waarschijnlijk, zó naar uitgekeken; Dauwpop 2020. Dat het niet door kan gaan doet ons ongelofelijk veel pijn. Het mooie feest waar we het hele jaar hard aan werken gaat niet plaatsvinden. Het is onontkoombaar. De coronacrisis slaat alles lam."
Hoewel de organisatie van Dauwpop de afgelasting 'verschrikkelijk zuur' noemt, wordt alvast uitgekeken naar volgend jaar: "We gaan de scherven bij elkaar rapen en ons opmaken voor een alles overtreffende editie in 2021. Schrijf zaterdag 29 mei, 2021 met een dikke stift in je agenda of in je smartphone."
Na de teleurstelling is er ook geruststelling, want de kaartjes van dit jaar blijven geldig: "Wat in ieder geval gegarandeerd is, is dat voor 2020 gekochte tickets voor de editie van 2021 geldig blijven. En je kunt er vanuit gaan dat dát sowieso weer een memorabele editie gaat worden."

Freshtival

Ook bij de organisatie van Freshtival in Enschede komt de klap hard aan. Festivaldirecteur Eric van Oosterbaan zegt tegen de Tubantia dat het evenement niet kan worden verplaatst. "Dit is toch wel een onwerkelijk moment. Wat overkomt ons allemaal? Dat gevoel heerst hier. Natuurlijk zit heel Nederland in deze crisis, maar dat maakt de klap er bij ons niet minder om."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.