Burgemeester Snijders blij met handvatten in strijd tegen coronaregelovertreders

Burgemeesters kunnen optreden tegen mensen die de coronamaatregelen aan hun laars lappen. Dat maakte minister Grapperhaus gisteren bekend, tot blijdschap van de 25 veiligheidsregio's in Nederland. "Veel Nederlanders houden zich al aan de maatregelen, maar in een kleine groep zal er toch nog een tandje bij moeten", vertelt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland.

Om die kleine groep die te weinig doet met de adviezen dat 'extra tandje te laten bijschakelen', heeft Grapperhaus gisteren bekendgemaakt dat burgemeesters kunnen optreden. Zo zijn alle evenementen tot 1 juni afgelast en kunnen maatregelovertreders worden beboet.

Om de speciale coronaregels, zoals anderhalve meter afstand houden, te kunnen handhaven is er per regio een andere aanpak nodig. Snijders: "De wens van de veiligheidsregio's is om samen op te trekken in deze situatie, maar er zijn verschillen onder de gemeenten. Zo zijn er erg dichtbevolkte gemeenten met veel mensen op straat, zijn er gemeenten met bossen, stranden of veel vakantieparken waar mensen samenkomen. Met de geboden handvatten kunnen de burgemeesters maatwerk leveren."

Meer blauw op straat

Burgervaders kunnen dankzij de verscherpte maatregelen bijvoorbeeld populaire plekken aanwijzen als een 'no-go' voor publiek. Ook kan er worden opgetreden als mensen niet de anderhalve meter afstand van elkaar nemen. " Er is meer politie op straat te zien. Dat zal de komende tijd ook zo blijven, net als andere opsporingsambtenaren van de gemeenten."

Meer politie op straat lijkt niet te stroken met de geluiden dat de politie al langere tijd te weinig capaciteit heeft. Burgemeester Snijders kan uitleggen waarom er nu wel voldoende capaciteit is. "Voetbalwedstrijden en evenementen gaan niet door, dus er komt gewoon capaciteit vrij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: