Geen centrale eindexamens voor middelbare scholieren

Centrale eindexamens voor middelbare scholieren worden geschrapt om de strijd tegen het coronavirus het hoofd te bieden. Dat bevestigt Arie Slob, de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Scholen kunnen op basis van schoolexamens gaan bepalen of leerlingen zakken of slagen.

Centrale eindexamens worden doorgaans afgenomen in grote zalen vol leerlingen. Dat brengt in tijden van het coronavirus grote risico’s met zich mee.

Alle centrale examens komen daarom te vervallen. Dit geldt ook voor de centraal schriftelijk en praktische examens (cspe’s) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-bb en –kb.

Scholen hebben de vrijheid om op een voor hen zo passend mogelijke manier te examineren. Dit kan zowel op afstand, zoals via (beeld)bellen, als fysiek op school: de maatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd perken de ruimte voor de vitale sectoren waaronder het onderwijs om binnen de richtlijnen van het RIVM de noodzakelijke activiteiten te verrichten niet in.

De oproep is om de schoolexamens zoveel mogelijk op afstand plaats te laten vinden. Scholen kunnen deze afweging in overleg met hun personeel, leerlingen en ouders, en met begrip voor ieders situatie, maken. Dit geeft ook de ruimte om de schoolexamens naar achteren te verplaatsen.

Diploma geldig

Omdat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan, hoeven zo'n 199.000 leerlingen niet op te komen draven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De examenkandidaten kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma.

Dit schooljaar zouden ongeveer 102.000 vmbo-leerlingen, 57.000 havisten en 41.000 vwo'ers examen doen. Het CBS heeft het aantal leerlingen in de hoogste klassen van het vmbo, de havo en het vwo begin oktober geteld. Het aantal leerlingen dat maanden later daadwerkelijk zou beginnen aan het examen, kan hier enigszins van afwijken.

Doorstroming

Omdat examenkandidaten nu ook zonder afronding van het centrale examen kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding, zal de stroom eerstejaarsstudenten op mbo- en hbo-instellingen en universiteiten niet opdrogen. Een ruime meerderheid van de eerstejaars op mbo-opleidingen zat het jaar daarvoor nog op de middelbare school. In het hoger onderwijs zijn examenleerlingen goed voor ruim de helft van de eerstejaars.

Voor het hbo en wo is de aanmelddatum verplaatst van 1 mei naar 1 juni om leerlingen en studenten meer ruimte te geven voor het kiezen van een studie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
corona Coronavirus Nieuws
Deel dit artikel: