Nieuws

Afvalverwerker Albert T. blijft in voorarrest: "Aanval met snijbrander was noodweer"

De afvalverwerker blijft in voorarrest
De afvalverwerker blijft in voorarrest © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De 50-jarige afvalondernemer Albert T. uit Rouveen mag nog niet naar huis. De rechter heeft het voorarrest van de man verlengd. T. zit sinds 17 december vast nadat hij in Meppel de eigenaar van Van Dijk Containers te lijf ging met een snijbrander. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht en hals.
T. vindt zelf dat hij onterecht vastzit. Hij werd aangevallen en moest zich verdedigen, zei de man vandaag tegen de rechters. Het Openbaar Ministerie verwijt hem poging tot doodslag. T. wilde die dag in Meppel het terrein van het containerbedrijf op, maar werd bij het hek tegengehouden. T. vernielde het hek met een snijbrander die hij uit zijn wagen haalde.

'Levensbedreigend'

De eigenaar van het bedrijf hield T. tegen en kreeg daarbij een klap met de brander. Het slachtoffer liep verwondingen aan zijn hals en gezicht op. Volgens een GGD-arts, die het letselrapport opmaakte, 'kan een klap met zo’n apparaat levensbedreigend zijn'. Het slachtoffer liep geen brandwonden op.
Evert van der Meer, de advocaat van T., vroeg de rechtbank de voorlopige hechtenis van T. te beëindigen. Volgens de advocaat staat T. niet bekend als een gewelddadige man en heeft hij nauwelijks een strafblad. De kans dat T. zich weer schuldig maakt aan een geweldsdelict is klein, zei van der Meer. Bovendien beroept T. zich op noodweer.

Brief vanuit de cel

Het incident in Meppel is het gevolg van een langslepend conflict. Het slachtoffer ontving recentelijk een brief van T. die vanuit de gevangenis is gestuurd. Volgens de rechter bestaat de kans dat het opnieuw escaleert tussen T. en het slachtoffer. En is het daarom te riskant om T. op vrije voeten te stellen, vond de rechter.

Coronavirus

Het onderzoek is nagenoeg afgerond. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 16 juni. Mits het coronavirus ook dan geen roet in het eten gooit. De rechtbanken en gerechtsgebouwen zijn vanwege de viruscrisis sinds 17 maart gesloten.
Alleen urgente zaken zoals bijvoorbeeld het voorarrest, dringende familiezaken en faillissementen worden door de rechters behandeld. T. en zijn advocaat waren niet op zitting aanwezig. Beiden konden hun zegje doen via een videoverbinding.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.