Boeren zoeken hulp van publiek na wegvallen buitenlandse krachten

Door de coronacrisis kunnen veel buitenlandse arbeiders niet naar Nederland komen. Om toch voor voldoende voedsel te blijven zorgen, zijn in de land- en tuinbouwsector twee initiatieven gestart om voldoende personeel te hebben tijdens deze crisis.

Volgens LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma is de situatie in Overijssel nog niet nijpend. "Maar, we zijn ons aan het voorbereiden. Het beschikbaar houden van voldoende handen in de sectoren is topprioriteit van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland."

Er zijn twee websites opgericht waar boeren uit heel Nederland op terecht kunnen. De website werkenindelandentuinbouw.nl werkt als een prikbord. Zo kunnen werkgevers die een tekort aan werknemers hebben zich melden. En dat geldt ook voor werkgevers die werknemers beschikbaar hebben.

De site helponsoogsten.nl biedt hulp aan de boer of tuinder bij het zoeken naar personeel. Volgens Douma hebben er tot nu toe 70 bedrijven met een personeelstekort zich gemeld. “Het gaat om 1.700 arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben 1.000 mensen zich al aangemeld, die in de land- en tuinbouw willen werken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: