Nieuws

Akkoord bereikt over Soweco, iedereen behoudt baan

Soweco
Soweco © RTV Oost
Er is een akkoord bereikt over de toekomst van sociale werkvoorziening Soweco. Dat melden de zes deelnemende gemeenten en Soweco NV. De medewerkers komen in dienst bij de gemeenten, onder wie ook stafmedewerkers en leidinggevenden. Het plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Vanaf 2021 moet de nieuwe werkwijze ingaan.
Voor de groenmedewerkers van Soweco betekent het akkoord dat ze onderdeel worden van de buitendienst van de gemeente waar ze nu werken.

Beschut werk

De gemeenten Hellendoorn (Multipack Nijverdal) en Rijssen-Holten (De Sterkerij) gaan het zogeheten beschut werk zelf organiseren. Hellendoorn doet dit bij Multipack in Nijverdal. De mensen uit Rijssen-Holten gaan aan de slag bij De Sterkerij.
De gemeenten Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden brengen het beschutte werken onder in een nieuwe stichting. De organisatie die hierdoor ontstaat, gaat waarschijnlijk werken vanuit de bestaande gebouwen in Almelo. Er komen hier ook werkplekken voor mensen die tijdelijk extra begeleiding nodig hebben.

Beschut werk

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak begeleiding en aanpassingen nodig om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Zij zijn aangewezen op een beschutte (beschermde) werkomgeving. Gemeenten zijn er verantwoordelijk voor dat deze beschutte werkplekken er komen. Beschut werk is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Zij hebben meer begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig dan van een reguliere werkgever is te verwachten. Beschut werk kan eenvoudig inpakwerk zijn, maar ook hoogwaardig productiewerk (bijvoorbeeld printplaten maken).

De Gemeenschappelijke Regeling (GR), waarin de zes gemeenten deelnemen als eigenaar van het huidige Soweco, en Soweco NV wordt afgebouwd.

'Rust en duidelijkheid'

"Ik ben blij dat we het beste van beide denkrichtingen nu in één gezamenlijk plan hebben staan. Dat geeft voor alle betrokkenen richting en voor de toekomst rust en duidelijkheid", zegt Arjen Maathuis namens het Dagelijks Bestuur van Soweco.
Voorzitter Herman Hazewinkel van de Raad van Commissarissen is het met hem eens. "Natuurlijk waren wij het liefst doorgegaan op de in 2017 afgesproken lijn met betrekking tot de doorontwikkeling van de maatschappelijke onderneming Soweco. Maar mede dankzij onze inbreng ligt er nu een plan waarin we de zorg en begeleiding voor de kwetsbare mensen goed kunnen borgen voor de toekomst. En waarbij ook alle andere medewerkers van Soweco hun kennis en ervaring kunnen blijven aanwenden voor deze doelgroep in een setting waarin zij gewend zijn te functioneren."

Efficiënter

Met deze aanpak komen alle taken van de participatiewet (dit is inclusief Wsw) onder directe regie van de zes afzonderlijke gemeenten. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een belangrijke eis van alle gemeenten: meer keuzevrijheid. De jaarlijkse uitvoeringskosten gaan niet omlaag, maar op termijn zijn wel efficiencyvoordelen te behalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.