Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor Steenwijker die overval en brandstichting verzon

Een 40-jarige man uit Steenwijk die in 2018 zijn auto in brand stak en op die manier probeerde de verzekering op te lichten, is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Ook moet de man een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Om zijn financiën op orde te krijgen, moet de man van de rechtbank ook hulp accepteren.

De man verklaarde op 13 mei 2018 tegenover de politie dat hij het slachtoffer was geworden van diefstal met geweld en dat zijn auto in brand werd gestoken, terwijl hij daar zelf nog in zat. Daarop deed de politie een uitgebreid opsporingsonderzoek.

Onrust in de maatschappij

De zaak leidde tot veel aandacht in de media, wat onrust veroorzaakte in de maatschappij. De man heeft bij zijn verzekeraar een schadeclaim ingediend. In werkelijkheid stak hij zelf zijn auto op een afgelegen plek in brand. Hij hoopte met het geld dat de verzekeraar zou uitkeren zijn financiële problemen te kunnen oplossen.

Bijna twee jaar lang hield de man zijn leugens vol. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat door zijn handelen politiecapaciteit is ingezet die hard nodig is voor het oplossen van misdrijven. Door zich tegenover de politie, getuigen en anderen – onder wie zijn partner – voor te doen als slachtoffer, heeft hij veel mensen een rad voor de ogen gedraaid. Pas aan het einde van de terechtzitting biechtte hij zijn leugens op.

Maximale taakstraf
Uit onderzoek naar de man komt het beeld naar voren van iemand die gebrekkige probleemoplossende vaardigheden heeft. Hij weigert volledig inzicht te geven in zijn financiële situatie en zijn schulden. De ernst en de impact van zijn handelen rechtvaardigt volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Omdat de man uiteindelijk toch openheid van zaken heeft gegeven, volgt de rechtbank het Openbaar Ministerie voor wat betreft de op te leggen gevangenisstraf. Deze is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Als voorwaarde moet de man hulp accepteren bij het op orde krijgen van zijn financiën en adviezen van de reclassering opvolgen. Mede vanwege de maatschappelijke onrust die hij heeft veroorzaakt, legt de rechtbank hem wel een taakstraf van 240 uur op. Dit is hoger dan de eis van de officier van justitie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: