nieuws

Corona in Hasselt | Zieke dominee: 'We leven hier intens met elkaar mee'

Dominee Henk van Veldhuizen: 'De solidariteit is groot.'
Dominee Henk van Veldhuizen: 'De solidariteit is groot.' © RTV OOST
Nadat hij corona had opgelopen en twee weken in quarantaine heeft doorgebracht, leidt dominee Henk van Veldhuizen (58) komende zondag zijn eerste kerkdienst weer. Hij ziet ernaar uit. Maar de protestantse voorganger leeft dezer dagen in de eerste plaats vooral volop mee met 'zijn' stadje Hasselt, dat een ware brandhaard van het coronavirus vormt. En zowaar, hij weet daar nog een heel klein positief puntje in te ontdekken: "De saamhorigheid is groot, we leven hier intens met elkaar mee."
Ja, hij was zwaar ziek. Niet dat hij nu meteen voor zijn leven vreesde, maar hij en zijn echtgenote waren er wel degelijk ernstig aan toe. Van die eerste paar dagen quarantaine hebben ze dan ook feitelijk niet zoveel meegekregen.
"Je ligt eigenlijk alleen maar in bed en hebt nergens zin in. Je voelt je beroerd, hebt koorts en spierpijn. Het enige wat je wilt, is slapen. Maar begrijp me goed, ik vind dat in geen verhouding staan met de rampspoed die een aantal andere plaatsgenoten momenteel overkomt", aldus Van Veldhuizen, die vanwege het besmettingsgevaar zijn verhaal per telefoon vertelt.

Goedgevulde kerk

Van Veldhuizen is dominee van de Protestantse Kerken Hasselt, waar de gereformeerde Ichthuskerk en de hervormde gemeente De Baak onder vallen. Een geloofsgemeenschap met op papier 1600 leden. En op zondag is deze kerk met steevast ruim driehonderd gelovigen nog 'ouderwets' goed gevuld. Een hechte gemeenschap met veel onderlinge sociale contacten.
Dat lijkt een van de redenen waarom het gevreesde virus juist in dit stadje aan de boorden van het Zwartewater dezer dagen zo ongenadig hard huishoudt. Vandaag werd duidelijk dat het aantal besmettingen verder is opgelopen naar 24.
Ook het musicalkoor van de PKN-kerken, waar Van Veldhuizen voorganger is, werd zwaar getroffen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.