nieuws

WOII in foto's: verzetsgroep Vroomshoop poseert op Bevrijdingsdag

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
We sluiten de serie WOII in vijftig foto's af met deze plaat van de verzetsgroep Vroomshoop. Hier poseren de mannen voor hotel Koekkoek aan de Hoofdstraat in Vroomshoop direct na de bevrijding op 5 april 1945. 
De verzetsgroep had kort daarvoor nog gevochten tegen de Duitsers langs het Overijssels kanaal. Op de foto zien we v.l.n.r.: Wicher Vaartjes, Jan Veltink, Bertus Maters, Hendrik Jan Koning, Henk Davenschot, Klaas Mulder, commandant Frits Haselhoff, Roelof van Lohuizen, Sjouke Gerrits, Evert Vaartjes, Johan Rutgers, Jan Rutgers en Willy Zandman. Gehurkt v.l.n.r: Alex Drenth, Roelof Melenberg, Levert Schuurman, een onderduiker, Reindert de Jong en Hendrik Jan Ningbers.
Verzetsgroep Vroomshoop poseert op Bevrijdingsdag
Verzetsgroep Vroomshoop poseert op Bevrijdingsdag © Fotograaf: onbekend / Bron: Hans Nieboer
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.