Koning ziet met eigen ogen hoe Isala Zwolle tegen coronavirus strijdt

Koning Willem-Alexander is vanmiddag op werkbezoek geweest bij het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Tijdens dit bezoek sprak hij met verpleegkundigen en bestuursleden over de situatie sinds de corona-uitbraak. Het bezoek is bewust niet aangekondigd, om te voorkomen dat er mensen komen kijken.

Het bezoek duurde dik een uur: van half vier tot kwart voor vijf. De Koning bezocht onder meer de intensive care en de triagetent, waar de eerste patiënten worden opgevangen en getest op het virus.

"Het was een eer om de Koning te ontvangen", zegt longarts Ben Tomlow. "Hij was oprecht geïnteresseerd en dat voelde goed. Zo krijgen we waardering voor ons werk."

"Een hart onder de riem voor al onze medewerkers." Zo vat bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala het bezoek van Koning Willem-Alexander  samen.

Rondetafelgesprek 

Het werkbezoek startte met een rondetafelgesprek over hoe Isala zich heeft voorbereid op deze crisissituatie. Aan tafel zaten leden van de Raad van Bestuur, Stafbestuur,  intensivist, arts-microbioloog en de crisiscoördinator.

 

Vervolgens was er een gesprek met onder meer IC-verpleegkundigen, verpleegkundigen van de afdeling waar coronapatiënten in isolatie worden verzorgd, een arts en een medewerker van het desinfectieteam. "Onze verpleegkundigen hebben toegelicht hoe het is om op een isolatieafdeling in isolatiekleding te werken", zegt Dillmannn. 

"Hoe moeilijk het is om direct contact te hebben met patiënten wanneer je in isolatiekleding werkt. En hoe belangrijk het contact is dat zij met familie hebben die nu niet bij hun naasten kunnen zijn. Een medewerker van de afdeling Desinfectie vertelde over haar belangrijke werk op de isolatieafdeling."

Triagetent 

Tot slot bezocht de koning de Spoedeisende hulp van Isala. De gesprekken vonden plaats in de triagetent die voor de ingang staat. De verwachting is dat het aantal patiënten dat zich meldt bij de spoed gaat toenemen. Zodra dit het geval is, vindt in de tent de eerste beoordeling plaats van patiënten.

De Koning kreeg uitgelegd hoe Isala op die manier de patiëntenstromen beter kan scheiden. Zodat patiënten met een verdenking op corona zo weinig mogelijk in contact komen met patiënten die niet verdacht worden van het hebben van het virus.

 

"Ik was best verrast toen ik hoorde dat onze koning naar Isala wilde komen voor een werkbezoek", vertelt Dillmann. "De koning was zeer belangstellend, stelde veel goede vragen en had lof voor onze mensen in de zorg. Echt hartverwarmend."

De week van de Koning staat al een aantal dagen in het teken van corona. Zo ging hij eerder langs bij de GGD in Tilburg, waar in februari de eerste coronapatiënt werd vastgesteld. Gisteren stond het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de agenda, waar ambtenaren contact onderhouden met Nederlanders in het buitenland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Koning Willem-Alexander Isala Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: