Carillon verbindt door coronavirus zwaar getroffen Hasselt: stad zingt gezamenlijk mee

Om elkaar te steunen in deze zware tijd klonk vanmiddag in Hasselt overal het stedenlied. Ook hadden veel mensen de vlag uitgehangen. Het stadje aan het Zwartewater is met vijf overledenen door corona en inmiddels 28 vastgestelde besmettingen hard getroffen. Zeker als je bedenkt dat er maar 7000 mensen wonen.

Hasselt kreeg afgelopen weken een mokerslag te verwerken. Vanmiddag stonden de inwoners stil bij de gebeurtenissen, als eerbetoon hing iedereen de Hasselter vlag uit en klonk vanuit de kerktoren het volkslied van de stad.

Vlaggen

Het idee om als teken van saamhorigheid gezamenlijk te vlaggen werd deze week al eerder opgepakt. Gisteren bedacht Hasseltenaar Ezra van Laar daar nog wat bij: “Het leek mij heel mooi om met heel Hasselt het stadslied te zingen om 12.00 uur. Ik legde contact met de beiaardier en hij was gelijk enthousiast. Op vrijdagmiddag werd alles klaargemaakt en via sociale media brachten we het plan naar buiten. Ook deelden we daar de teksten zodat iedereen de drie coupletten mee kan zingen.”

Vanmiddag 12.00 uur galmden de klanken met de bijbehorende tekst over het stadje: ‘Waar langs stille mooie grachten, ons statig bolwerk noodt. Met haar pracht van boom en bloemen, en tot rust een toeven noopt. Roep ik trots, verheugd en blij: ‘k heb u lief, o stad van mij.’

Luidkeels meezingen

Vanuit achtertuinen wordt luidkeels meegezongen. Bovenop de kerktoren pinkte de initiatiefnemer ondertussen een traantje weg: “Prachtig om te zien hoe het wordt opgepakt”. Ook beiaardier Van de Knijf is onder de indruk: “Ik mag hier al dertig jaar in de toren zitten, maar zoiets bijzonders heb ik nog nooit meegemaakt.”

Troost

Het concert op de kerktoren werd afgesloten met een reeks geestelijke muziek, ook hier put een groot deel van de Hasselter bevolking troost uit. Nadat de laatste klanken van ‘Als g’in nood gezeten’ over de stad galmden, klonk er beneden applaus. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hasselt Corona IJsseldelta Zwartewaterland Nieuws
Deel dit artikel: