nieuws

De Stikstof Podcast | Schonere lucht door corona, wat betekent dat voor de stikstofcrisis?

De coronacrisis domineert al een lange tijd het nieuws in Nederland, maar nog niet zo lang geleden raakten we niet uitgepraat over de stikstofcrisis. Ook tijdens de coronacrisis komt de stikstofcrisis aan bod, want wat gebeurt er op dit moment met de stikstofuitstoot in Nederland?
In China ging er door de uitbraak van het coronavirus een groot gebied op slot. Daardoor kwam het autoverkeer, de industrie en het vliegverkeer grotendeels stil te liggen. Dat daarmee de luchtvervuiling, waaronder ook de stikstofuitstoot verminderde was duidelijk terug te zien in satellietbeelden.
Dezelfde soort satellietbeelden zijn nu ook te zien van Noord-Italië en Nederland. Dit lijkt goed nieuws te zijn voor de natuur en de stikstofcrisis, maar is dat wel zo? Heeft de verminderde uitstoot van stikstof direct invloed op de natuur en op de stikstofcrisis?
In een nieuwe aflevering van De Stikstof Podcast gaan Elisabeth en Tim in gesprek met stikstofdeskundige Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut om antwoord te krijgen op die vragen.

Halvering van uitstoot

Volgens Erisman is dit een druppel op een gloeiende plaat. "Sterker nog het is niet voldoende. Om echt effect te hebben op de natuur moeten alle bronnen van uitstoot in Nederland fors naar beneden. Dat betekent dat de uitstoot van de transport, landbouw, industrie en het buitenland gehalveerd moet worden."
"We zien dat er minder stikstofdioxide wordt uitgestoten, maar we weten nog niet of er ook minder stikstof in de natuur terecht komt." Daarvoor is het nog te vroeg zegt Erisman. "Ook weten we dat bijna tachtig procent van de stikstofdioxide vervliegt naar het buitenland. Het gaat hier dus om een heel klein percentage."

Positief

Maar er is volgens Erisman nog wel een positief puntje. "Dit is wel goed voor de luchtkwaliteit. De lucht is nu schoner, want er wordt niet alleen minder stikstofdioxide uitgestoten, maar ook minder fijnstof."
Ben je benieuwd naar het volledige gesprek met Jan Willem Erisman? Luister dan naar De Stikstof Podcast. 
De Stikstof Podcast is te beluisteren via Apple PodcastSpotify of Stitcher. Ook is de podcast te vinden op www.rtvoost.nl/podcast. Je kunt je gratis abonneren op De Stikstof Podcast, zo blijf je op de hoogte van de nieuwste afleveringen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.