nieuws

De strijd tegen de eikenprocessierups begint in Wierden en Dinkelland met preventieve maatregelen

Een nest van de eikenprocessierups
Een nest van de eikenprocessierups © RTV Oost
Naast het gevecht tegen het coronavirus starten de meeste gemeenten begin april met het bestrijden van de eikenprocessierups. De gemeente Wierden kiest dit jaar voor preventieve bestrijding en ook de gemeente Dinkelland kiest daarvoor. 
In Wierden wordt de rups alleen op plekken bestreden waar het beestje het grootste risico vormt voor de volksgezondheid. "We gaan dat doen rondom scholen, op plekken waar vorig jaar veel overlast was en ook langs de drukke fietsroute van de Almelosestraat", legt een woordvoerder van de gemeente uit.
Wierden gebruikt voor de preventieve bestrijding het middel Xentari. Dat is een biologische middel dat in bomen wordt gespoten. Vorig jaar maakte de Vlinderstichting duidelijk dat het om een zeer agressief middel gaat dat alle rupssoorten uitroeit. 

"Langetermijndenken"

"Het is belangrijk om nu ook aan de lange termijn te denken", vindt wethouder Johan Coes daarom van gemeente Wierden. "We moeten nu juist meer inzetten op biodiversiteit." Door de biodiversiteit te vergroten worden er meer natuurlijke vijanden van de rups aangetrokken.
Daarom is ook dat iets waar de gemeente op in wil zetten. Daarnaast gaat Wierden het aantal eiken verminderen en worden er geen nieuwe eikenbomen aangeplant. 
Nestkastjes
Nestkastjes © RTV Oost

Nesten melden

Mensen kunnen via het loket en de website van de gemeente nesten melden. De nesten worden verwijderd op basis van prioriteit. Nesten op drukke locaties en op plekken waar kinderen spelen krijgen daarbij voorrang. 
De rups helemaal laten verdwijnen gaat niet lukken, volgens Johan Coes. "We doen ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar hoe vervelend het ook is, we moeten leren leven met de aanwezigheid van het beestje". 
Ook de gemeente Dinkelland laat weten haar aanpak klaar te hebben. Preventieve bestrijding met het middel Xentari en het vergroten van de biodiversiteit zijn ook in deze gemeente de speerpunten van de bestrijding.

Wat doet jouw gemeente in 2020 tegen de eikenprocessierups?

Wil jij weten wat jouw gemeente dit jaar doet om de eikenprocessierups te bestrijden? Bekijk onze kaart en klik op jouw gemeente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.