nieuws

Drie ton voor landbouwproject in Nederlands-Duits grensgebied

Drie ton voor landbouwproject grensgebied
Drie ton voor landbouwproject grensgebied © RTV Oost Jolande Verheij
Er wordt zo'n 300.000 euro geïnvesteerd in het Agro&Climate project in de Nederlands-Duitse grensregio. Dat geld is bedoeld voor twee pilots en een studie rond het beperken van stikstofuitstoot en energiegebruik in de landbouwsector in de grensregio.
Een van de pilots draait om de ontwikkeling van een landbouwmachine die vloeibare mest ondergronds kan injecteren bij staande akkerbouwgewassen. De mest kan daardoor preciezer en gedoseerd aan de plant worden toegediend, waardoor de plant de stikstof kan opnemen die het nodig heeft en beter kan groeien. Er zal hierdoor minder stikstof in de omgeving verdwijnen.

Intelligent afwateringssysteem

In de andere pilot wordt gewerkt aan een intelligent afvoer- en pompsysteem voor erf- en kuilplaatafwatering, dat verontreiniging moet voorkomen. Het systeem moet zelf de beslissing nemen waar het water na erfafspoeling het beste naartoe gepompt kan worden: een biogasinstallatie, de mestkelder of een algenreactor. Het water wordt zo nuttig gebruikt en komt niet direct in het oppervlaktewater terecht.
In de conceptstudie wordt voor een voorbeeldbedrijf een nieuw concept ontwikkeld voor een energieleverende en emissiearme stal op basis van milieuvriendelijke technieken, zoals de plaatsing van zonnepanelen en luchtreinigingssystemen, biogasproductie of het toepassen van warmtepompen.
De EUREGIO heeft het project eind vorige week goedgekeurd, waardoor het geld beschikbaar komt. Bijna de helft wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar gesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.