Nieuws

Onderzoeker: "​Lelystad Airport zal eerst een natuurvergunning moeten aanvragen"

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal een natuurvergunning moeten aanvragen voordat het vliegveld in Lelystad open kan gaan. Dat is de conclusie van onderzoeker Harry Webers.
Webers onderzocht namens de Commissie voor de Milieu Effect Rapportage (MER) of Leon Adegeest van actiegroep HoogOverijssel gelijk heeft met zijn stelling. Adegeest beweerde eind vorig jaar dat de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport bewust zijn gemanipuleerd.
Daardoor zou de totale uitstoot van stikstof door het vliegveld veel hoger zijn dan aangenomen. Onderzoekers Webers geeft Adegeest nu gelijk. "De berekeningen van de actiegroepen zijn anders dan de onze maar we trekken vergelijkbare conclusies."

'Wegverkeer grote bijdrage aan stikstofuitstoot'

"In de hedendaagse situatie, waarbij de PAS-regeling is afgekeurd, levert wegverkeer wel degelijk een grote bijdrage aan de uitstoot van stikstof." Volgens Webers moeten dus niet alleen de activiteiten op de luchthaven zelf worden meegerekend maar ook het wegverkeer van en naar de luchthaven. "En dat heeft wel degelijk grote invloed op de uitstoot van stikstof."

Stikstofuitstoot boven 900 meter ook meerekenen

In de Milieu Effect Rapportage uit 2018 heeft het Ministerie van I&W niet meegeteld wat de stikstofuitstoot is van vliegtuigen die vliegen boven 900 meter (3000 voet). De Commissie Remkes oordeelde eerder al dat die hoge vliegbewegingen meegerekend moeten worden om een compleet beeld te krijgen van de stikstofemissie.
Webers deelt die mening: "Maar met de huidige modellen leidt dat tot teveel onnauwkeurigheden. Daar moeten nieuwe richtlijnen voor komen, die geijkt en gevalideerd worden zodat iedereen die ook toepast."

Uitstoot twee keer zo hoog als berekend door ministerie

Volgens Webers en Adegeest is de uitstoot van stikstof door Lelystad Airport twee keer zo hoog als in de MER beschreven stond. Omdat de totale uitstoot in werkelijkheid uit komt op meer dan 1 mol per hectare per jaar, kan het vliegveld niet open zonder natuurvergunning volgens de Wet op de Natuurbescherming.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.