nieuws

Historisch Centrum Overijssel ervaart historische tijden en werkt aan coronacollectie

Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle
Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
De coronacrisis zorgt ervoor dat we leven in roerige tijden. Het dagelijks leven is totaal ontwricht en dat is een situatie die al decennialang niet is voorgekomen. Dat het historische tijden zijn, weten de medewerkers van Historisch Centrum Overijssel (HCO) ook. Daar werken ze aan een coronacollectie.
In deze periode gaat een groot deel van de communicatie over het coronavirus via digitale media. Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn kwetsbaar en zullen volgens HCO snel verdwijnen als de crisis voorbij is. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren.
Naar aanleiding van deze oproep gaat HCO actief materiaal verzamelen dat een beeld geeft van het leven in Overijssel tijdens de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van het virus, de maatregelen, de sluiting van scholen, het thuiswerken, maar ook de vele verschillende vormen van noaberschap wil de organisatie vastleggen en bewaren.
Oproep
Om het een en ander vast te kunnen leggen, doet HCO een oproep aan Overijsselaars. Iedereen die foto's, video's of andere relevante bestanden heeft, kan deze hier insturen. Inzendingen kunnen variëren van het applaus voor de zorgverleners en acties om ouderen te helpen tot materiaal van een tijdelijk thuiskantoor en de algehele invloed van het coronavirus op het dagelijks leven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.