nieuws

Overijsselse gemeenten gaan samenwerken om de eikenprocessierups te bestrijden

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups © RTV Oost/ Ruud Dilling
 Om de bestrijding van de eikenprocessierups te verbeteren gaan de 25 Overijsselse gemeenten samenwerken. De laatste jaren neemt de overlast van de eikenprocessierups enorm toe. Er wordt nu gekozen voor een gezamenlijke aanpak.
Alhoewel veel gemeenten in Overijssel al weten hoe ze de strijd aan gaan met de eikenprocessierups komt dit gezamenlijk plan niet te laat. “Want, het is een opzet voor de komende jaren waar we nu mee starten”, aldus wethouder Evelien Zinkweg van de gemeente Oldenzaal. Zij heeft samen met wethouder Jacques van Loevezijn van gemeente Raalte aan het provinciale plan gewerkt. 
Volgens de woordvoerder van Provincie Overijssel, Joram van Donk, hebben alle partijen het concept van het plan in januari al ontvangen. "Alle gemeenten hebben zich toen aan het concept-plan geconformeerd."

Registreren en monitoren

Het uitgangspunt van het plan is het realiseren van betere beschikbaarheid van bestrijdingscapaciteit en- materieel.  En de bestrijdingskosten moeten omlaag. Ook de communicatie moet op korte termijn flink verbeteren. "Voorgaande jaren deed de ene gemeente dit en de andere dat, nu wordt de communicatie gezamenlijk opgepakt. We worden daarin ondersteund door de provincie", aldus Zinkweg.
Op korte termijn is het belangrijk dat gemeenten de overlast gaan registreren en de plekken waar de rupsen zitten goed gaan monitoren. "De eikenprocessievlinders leggen hun eitjes vooral op de eiken waar ze als rups ook al zaten. Door deze plekken goed in beeld te brengen kun je gerichter bestrijden", zegt van Donk.
Een interne coördinator bij iedere gemeente moet er voor zorgen dat deze zaken goed in de gaten gehouden worden. 

Biodiversiteit

In het plan worden gemeenten aanbevolen om op lange termijn de biodiversiteit te vergroten, zodat er meer natuurlijke vijanden van de rups aangetrokken worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.