nieuws

Kampen grijpt in: kinderen uit kwetsbare gezinnen mogen tijdens coronacrisis naar school

Kampen komt met een noodmaatregel voor kwetsbare gezinnen
Kampen komt met een noodmaatregel voor kwetsbare gezinnen © GettyImages / RomoloTavani
Kinderen uit kwetsbare gezinssituaties kunnen tijdens de coronacrisis 'gewoon' naar school. Dat heeft Kampen in goed overleg met het lokale basisonderwijs besloten.
Het gaat om gezinnen die door de coronamaatregelen dusdanig onder druk staan, dat er sprake is van een onveilige thuissituatie. Denk daarbij aan de basisverzorging en emotionele en fysieke veiligheid van de kinderen die in het geding komen. Gezinnen met (sociaal)psychische problemen vallen onder die kwetsbare families.
Eerder vandaag uitte Veilig Thuis IJsselland al haar zorgen over door de coronacrisis toenemende spanningen in kwetsbare gezinnen die soms met huiselijk geweld gepaard gaan.

Verruiming richtlijn

De landelijke richtlijn is dat alleen kinderen van ouders met een voor de maatschappij belangrijk beroep naar school of de opvang kunnen. Kampen verruimt die regeling.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: "Het blijkt dat door de coronamaatregelen een kleine groep extra hulp nodig heeft. We hebben daarom in samenwerking met het basisonderwijs dit afwegingskader voor noodopvang gemaakt. Kinderen in een onveilige thuissituatie krijgen hiermee de extra hulp die op dit moment voor een kleine groep hard nodig is."

Vinger aan de pols

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het onderwijs bekijken samen de mogelijkheden voor (tijdelijke) noodopvang als er sprake is van een onveilige thuissituatie. Dit kan bij school zijn of op een andere plek.
Een deel van de kwetsbare gezinnen is al in beeld bij CJG. Het centrum houdt bij die gezinnen een vinger aan de pols.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.