nieuws

Twee cliënten zorginstelling Oldenzaal overleden aan corona

Corona heeft twee levens geëist
Corona heeft twee levens geëist © Photos.com
Twee cliënten van woongroep De Hunenborgh van zorginstelling Aveleijn in Oldenzaal blijken kort na elkaar te zijn overleden aan het coronavirus. Nadat eind vorige week een eerste cliënte van de woongroep overleed, eiste corona in de loop van het weekeinde een tweede slachtoffer. In deze woongroep verblijven mensen met een verstandelijke beperking. 
Intussen is bij meerdere bewoners het virus vastgesteld. Ook twee medewerkers van Aveleijn blijken besmet.

'Oudere cliënt'

De Hunenborgh is bedoeld voor 'de ouder wordende cliënt', zoals Aveleijn het op de eigen website verwoordt. Ook is er op kleine schaal dagbesteding. Op loopafstand van het zorgcomplex staan enkele buitenhuizen, waar in totaal zeventien cliënten onder begeleiding zelfstandig wonen.

Bezweken

De eerste patiënte, een 52-jarige vrouw, was reeds met coronaverschijnselen naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze in de nacht van vrijdag op zaterdag overleed. Het tweede slachtoffer, een tachtigjarige man, bezweek in de loop van het weekeinde aan de gevolgen van het virus.
Een woordvoerster van Aveleijn bevestigt het overlijden.

MAATREGELEN

Aveleijn heeft ruim tien appartementen vrijgemaakt. Daar kunnen cliënten, die normaal in groepen wonen, uit voorzorg individueel in quarantaine worden gehouden. Ook zijn er twee locaties ingericht, waar zieke patiënten kunnen worden verpleegd. 
Bovendien wordt er ernstig rekening mee gehouden dat locaties voor dagbesteding zullen moeten worden ingericht voor groepsverzorging. "Die dagcentra zijn daar geschikt voor, maar zover is het gelukkig nog niet", aldus een woordvoerster.

Inmiddels zijn - inclusief De Huneborgh - twee locaties van Aveleijn in isolatie geplaatst nadat ook bij andere cliënten werd vastgesteld dat ze besmet zijn met corona. Bovendien zitten er enkele cliënten met 'corona-verdenkingen' in thuisisolatie.

Geen bezoek

Volgens Aveleijn is alles er momenteel op gericht om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De zorginstelling hanteert in dat verband de landelijke richtlijnen voor de gehandicaptenzorg, waarbij sprake is van een 'nee-tenzij-regeling'. Die houdt in dat bewoners geen bezoek mogen ontvangen tenzij dit uiterst noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer het erg slecht gaat met de cliënt. Het is de manager die dan bepaalt of bezoek is toegestaan.
Volgens Aveleijn loopt de zorg voor de cliënten momenteel geen gevaar. "Er zijn iets meer ziekmeldingen dan normaal, maar we hebben op dit moment geen problemen met de personele bezetting", aldus Aveleijn in een verklaring.

Over Aveleijn

De zorginstelling Aveleijn houdt zich bezig met de begeleiding van in totaal circa 2.600 kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking en heeft enkele tientallen woongroepen en centra voor dagbesteding door heel Twente en een deel van de Achterhoek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.