nieuws

Staatsbosbeheer gestart met planten vijftigduizend bomen in Overijssel

Staatsbosbeheer plant vijftigduizend bomen in Overijssel (foto ter illustratie)
Staatsbosbeheer plant vijftigduizend bomen in Overijssel (foto ter illustratie) © iStock
Staatsbosbeheer is deze week gestart met de aanplant van nieuwe bomen in Overijssel. Op verschillende locaties in Salland en het Vechtdal is ruimte gemaakt voor tien hectare nieuw bos.
In totaal plant Staatsbosbeheer vijftigduizend bomen in Overijssel. De organisatie heeft in Overijssel een selectie gemaakt van locaties voor volgend plantseizoen en de jaren erna. Geschikte locaties zijn gebieden die zich ecologisch niet goed ontwikkelen, bijvoorbeeld minder waardevolle graslanden. Ook zijn het locaties waar bos rond bijvoorbeeld woongebieden een kwaliteitsimpuls zou betekenen.
Meer bos is volgens Staatsbosbeheer belangrijk voor klimaat, biodiversiteit, recreatie en duurzame productie van hout. Het draagt ook bij aan de kwaliteit van het landschap, waterbuffering, de gezondheid van Overijsselaars en de aantrekkingskracht voor toeristen. Het nieuwe bos is klimaatbestendig en bevat verschillende soorten bomen die beter tegen droogte, warmte en ziekte kunnen.

Compensatiebos

Het nieuwe bos sluit aan bij de ambitie van de provincie Overijssel om 1,1 miljoen extra bomen aan te planten in Overijssel, maar telt niet mee voor die 1,1 miljoen. Die komen er nog eens extra bij. In sommige gevallen worden bomen op bepaalde locaties gekapt, omdat er op meer geschikte locaties bomen worden aangeplant. Dit wordt ook wel een compensatiebos genoemd. Overijssel heeft de ambitie om alle boskap in het kader van Natura 2000 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 te compenseren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.