Omstreden visvlonders Steenwijkerdiep mogen aangelegd worden

De Hengelsport Federatie Oost-Nederland mag 50 visvlonders met parkeerplaatsen aanleggen langs het Steenwijkerdiep in Scheerwolde. De Raad van State heeft de vergunning voor dit project definitief goedgekeurd. De eigenaren van de nabijgelegen boomkwekerij Hanekamp maakten bezwaar tegen de aanleg van de vlonders, omdat hun bedrijfsvoering wordt aangetast.

Hun bedrijf zou moeilijk bereikbaar worden als er massaal wordt gevist. En door de aanleg van de parkeerplaatsen dreigt volgens hen een speciaal voor hun boomkwekerij aangelegde sloot te worden vervuild. Die sloot zorgt voor gezuiverd water op de boomkwekerij.

Bezwaren vlot verworpen

De Raad heeft het bezwaar over mogelijke vervuiling van de sloot met weinig woorden van tafel geveegd: daar ziet de Raad geen probleem. De vijftig parkeerplaatsen tasten volgens de Raad ook geen cultuurhistorische en landschappelijke waarden aan.

Voor de plekken waar de visvlonders en de parkeerplaatsen worden aangelegd, geldt geen landschappelijke of cultuurhistorische bescherming. Het Steenwijkerdiep zelf, met het naastgelegen jaagpad, is volgens de Raad wel waardevol landschap. Maar dat wordt niet aangetast door de visvlonders die grotendeels tussen het riet komen te liggen.


Voor de Raad telt ook zwaar dat het om al bestaande visplekken gaat, die nu worden verbeterd. Het aantal viswedstrijden zal niet groter worden en ook het aantal deelnemers zal niet toenemen. Daarom zal volgens de Raad de overlast voor de omgeving gering zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vissen Raad van State Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: